Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Inkább jobbra húz a gödöllői körzet

2011-12-07 09:27:14

Nincs olyan nap, hogy ellenzéki oldalról ne kapjon hideget-meleget a parlamenti választás rendszerének átalakítását célzó Fideszes javaslat. Az opponensek elsősorban torznak, antidemokratikusnak, a jelenlegi kétharmados többség bebetonozását szolgálónak nevezik a kormánypárti verziót, aminek egyik sarkalatos pontja a választókörzetek „öncélú” átrajzolása. Megkíséreltük előrevetíteni, mire számíthatnak a pártok az új gödöllői választókerületben.

Az ellenzéki körökben egyfajta „biztosítékkiverő” körzethatár-módosítás következményeit a Fidesz politikusai nem látják aggasztónak. Az új, gödöllői központú választókerültre vonatkozó számításaink szerint – amennyiben nem lesz eget rengető szimpátia-változás – a 2014-ben esedékes országgyűlési voksoláson sem kell izgulniuk.

Tudományosan nem alátámasztott prognózisunk egyik kiindulópontja a 2006-os parlamenti választás második fordulója volt. Főképp azért, mert ekkor még nem létezett a Jobbik és a Lehet Más a Politika (LMP), akik ma már tagjai az országgyűlésnek.

Bő öt évvel ezelőtt a most felszámolás előtt álló Pest megyei 4-es számú választókerület településein élők akaratából a Magyar Szocialista Párt (MSZP) jelöltje minimális, 227 szavazatnyi különbséggel szerzett egyéni mandátumot. Azonban, ha az akkori eredményeket átültetjük az új (Pest megyei 6-os számú) választókörzet városaira és községeire, kiderül, hogy mintegy 1.000 szavazat különbséggel a Fidesz-KDNP jelölje jutott volna be a törvényhozás házába.

A parlamenti baloldal (ha úgy tetszik: nem jobboldal) szemszögéből nézve még reménytelenebbnek tűnik a helyzet, ha a 2010-es, első fordulóban érvényes és eredményes voksolást vesszük górcső alá. A „régi” körzetbeosztás egyértelmű Fidesz-fölényt hozott. A több mint 16 ezer voksos hátrányt felhalmozott MSZP uszkve 900 szavazattal verte a Jobbikot, aki mögött az LMP 2.800 vokssal volt lemaradva.

A tavaly tavaszi eredményekből kiindulva, az új, immár 13 települést magában foglaló gödöllői körzetben a következő választás idején mérsékelt erősödésre számíthat a Fidesz, és könnyen elképzelhető, hogy jelentősebb voksnövekményre a Jobbik. Az MSZP esetében enyhe visszaesés prognosztizálható, míg az LMP stagnálás körüli helyzetre készülhet. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Jobbik feljöhet a második helyre. Feltéve, hogy a baloldal nem fog össze.

Természetesen, a csillagok 2010-es állása szerint…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online