Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bővül Gödöllő tartozása

2011-10-20 14:28:00

Két, egymáshoz részben kapcsolódó közbeszerzési eljárás indításáról döntöttek a gödöllői képviselőtestület tagjai mai ülésükön. Az egyik a város déli határában lévő szennyvíztisztító telep korszerűsítésére, a másik több százmillió forintos hitelfelvételre vonatkozik.

Ha minden az elképzelés szerint alakul, 2014-re megújul a már jó ideje túlterhelt és elavult gödöllői szennyvíztisztító telep. A nettó értéken szűk 1,3 milliárd forintra becsült összköltségű beruházás valamivel több mint 1 milliárd forintos támogatást élvez, ami csaknem 189 millió forintos önkormányzati önerővel és közel 114 millió forintos, szintén a helyi közkassza által biztosítandó nem elszámolható költséggel egészül ki. A megvalósításhoz szükséges tervezési és kivitelezési munkálatok elvégzésére közbeszerzési eljárás keretében választják ki a kivitelezőt, akinek 27 hónap áll rendelkezésre, hogy teljesítse vállalását.

Ugyancsak közbeszerzési eljárás tesz pontot arra a hitelfelvételre, ami részben a szennyvíztisztító telep, részben pedig a volt Rézgombos környezetében épülő mélygarázs megvalósításához nyújt anyagi fedezetet. A kölcsönt – csaknem 310 millió forintos összegben – a Magyar Fejlesztési Bank Önkormányzati Infrastruktúra-fejlesztési Hitelprogram keretében, annak előnyeit (kedvezményes kamatozás, hosszú futamidő, legfeljebb 5 százalékos saját erő) kihasználva kívánják felvenni a gödöllői döntéshozók.

A hitelfelvételt az önkormányzat könyvvizsgálója is véleményezte. A szakember úgy vélekedett, hogy a közel 553 millió forintos (a szennyvíztisztító telephez szükséges 189 millió forintos önerő és 114 millió forintos nem elszámolható költség, valamint a mélygarázshoz szükséges 250 millió forint) kölcsön nem okozhat nehézséget a gödöllői önkormányzat rövid távú működésében, ám a 2027-ig tartó gazdálkodásban fokozott figyelmet és a további feladatvállalások esetében visszafogottságot tesz indokolttá.

Az újabb hitel bevonásának kamatterhe megközelíti a 260 millió forintot, a külső forrás bevonása pedig 12,2 milliárd forintra növeli a város hosszú távú tartozásállományát. Gondot okozhat, hogy idén és a következő években a hitelek törlesztő összege (tőke + kamat) éves szinten folyamatosan meghaladja a félmilliárd – esetenként a 600 millió – forintot. Ezt a terhet növelheti, hogy várhatóan a bevételek (állami támogatás, helyi adó) csökkenésével kell számolni, és az infláció is kedvezőtlenül hathat a város költségvetési egyensúlyának kockázatmentes biztosítására. Mindebből erősen gyanítható, hogy a következő években Gödöllőn kalkulálni kell a nem kötelező kiadások átrendezésével, rosszabb esetben zárolásával.

A hitelfelvételre vonatkozó előterjesztés elfogadását személyeskedésektől sem mentes vita előzte meg. A Fideszes (Vörös István és Futás Levente) és az MSZP-s (Kovács Barnabás) képviselők a szavazás során nem támogatták, hogy az önkormányzat kölcsönt vegyen fel a mélygarázs megépíttetésére, a Jobbikos Kristóf Etelka pedig tartózkodott. A szennyvíztelep korszerűsítésére szánt hitelfelvétel esetében csak a Fideszes városatyák voksoltak nemmel.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online