Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szálloda-ügy: nyilvánosság kizárva

2011-09-16 09:42:30

Szeptember 15-én újabb fejezettel bővült az Erzsébet királyné Szálloda bő három és fél éves „kalandregénye”. A gödöllői képviselőtestület tagjai nyilvános ülésen hagyták jóvá a belvárosi hotelt működtető, önkormányzati tulajdonú G-Magistratus Zrt. élére augusztus 1-jétől kinevezett Varga Zsolt munkaszerződését, majd zárt tanácskozás keretében foglaltak állást a társaság 2011 első félévét érintő gazdasági tevékenységéről, valamint az idei évre vonatkozó üzleti tervéről.

A G-Magistratus Zrt. korábbi vezérigazgatója, Komlós János lemondása miatt a városi tulajdonú gazdasági társaságnál keletkezett irányítói űrt július második felében azzal a Varga Zsolttal töltötte be a lokálpatrióta klubos többségű gödöllői képviselőtestület, akinek kinevezését – Komlós javaslatára – két hónappal korábban nem fogadták el Gémesiék. A direktor munkaszerződésére szeptember 15-én 12 igen és 2 nem szavazattal bólintottak rá a gödöllői városatyák.

Az Erzsébet királyné Szálloda üzemeltetésével megbízott G-Magistratus Zrt. 2011-es első félévi gazdasági tevékenységét, illetve az idei esztendőre vonatkozó üzleti tervet taglaló előterjesztést azonban már a nyilvánosság kizárása mellett járták körül településünk döntéshozói. Gémesi György azzal indokolta a zártkörű tárgyalást, hogy elejét kell venni a szállodát ért pocskondiázásnak, mert a szerinte sok esetben tévhiteken alapuló bírálatok rontják a gödöllői hotel versenyképességét.

A Fideszes Vörös István ügyrendi hozzászólásában ugyan kezdeményezte, hogy az előterjesztést vegyék le a napirendről, és később tárgyalják, de mivel indítványát csak a napirend elfogadása után tudta elmondani, semmi nem lett az egészből.

Bezárult tehát a teremajtó, és amikor már minden „illetéktelen” személy elhagyta az üléstermet, kiosztották az előterjesztéseket. A képviselők olvasási szünetet kaptak, majd jó egyórás, feltehetőleg nem vitamentes eszmecsere után – 10 igen és 3 nem szavazattal, valamint 1 tartózkodással – elfogadták a határozati javaslatban megfogalmazottakat. Ezt követően a polgármesteri hivatal munkatársai beszedték az előterjesztéseket.


Bár a részleteket elzárták a nyilvánosság, ha úgy tetszik, a gödöllői adófizetők elől, nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy kik szavaztak nemmel az indítványokra. Őket kérdeztük nemleges döntésük okairól.

Kovács Barnabás (MSZP): - A lokálpatrióta képviselők által zárttá tett ülésről nem lehet beszélni. Nyilván ez volt a zárttá nyilvánítás célja, ismerjük a módszert. Véleményem persze van a dologról. Ugyanaz, mint hat és fél éve. Amikor a szállodai beruházásról testületi döntés született, komoly aggályaim merültek fel a hotel működőképességével kapcsolatban. A polgármester és akkori emberei győzködték ugyan képviselőcsoportunkat, de nemet mondtunk a javaslatra. Sokan emlékeznek még az azóta legendássá vált polgármesteri mondatra: „A projekt egyetlen forintjába sem fog kerülni a városnak!”
Időközben azonban kiderült, hogy bizony kerül. És nem egyetlen forintba, hanem többszáz millióba. Sajnos, nekem lett igazam. Megint.
A szálloda üzemeltetése a megnyitás óta veszteséges. Ráadásul a negatív egyenleg növekvő mértékű. Azt reméltem, hogy az új vezérigazgató kinevezésével olyan szakember kerül a társaság élére, aki támogatható üzleti tervet tesz le az asztalra, olyat, amiben érezhető a törekvés a működési vesztesége csökkentésére. Nem így történt. És az elmúlt hetekben-hónapokban az is kiderült, hogy a szállodaépítés kivitelezési minősége komoly kívánnivalókat hagy maga után. Nyílászárók, silány hűtőszekrények, hiányzó étellift, melegítőkonyha és a többi méltatlan dolog.
Sokszor támadott bennünket a polgármester és csapata azzal, hogy anyagi veszteséget okozott az épület általunk kezdeményezett műemlékké nyilvánítása. Egy évvel ezelőtt azt nyilatkoztam erre a támadásra, hogy ha nincs a műemlékvédelmi kezdeményezés – és az emiatt legalább a fő elemekre előírt minőségi követelmény –, akkor már lehet, hogy össze is dőlt volna a szálloda. Akkori – félig tréfásnak szánt – mondatomról az élet egyre inkább bizonyítja, hogy nem is olyan vicces. Sajnos.

Futás Levente (Fidesz): - Azért szavaztam nemmel a G-Magistratus 2011. évi üzleti tervére és féléves beszámolójára, mert komolyan aggódok a város vagyonáért. 2005-ben lehetett látni, hogy kudarcra ítélt vállalkozásba vág bele a város, ha megépíti a szállodát. Magyarországon egy szállodaépítés maradjon a kockázatokat vállaló vállalkozói közegben. Tudom én, hogy van az Unióban városi tulajdonú hotel, de ott lényegesen több a turisztikai és üzleti utazások száma. Ez nálunk nem így van. Hazánkban az Unióhoz képest ez töredék, sőt, Budapest közelsége ezt még el is vonzza Gödöllőről.
Akkoriban nem is értettem, miért kell a városnak bevállalnia ezt a kockázatot. Vajon, milyen politikai előnyszerzés hajtotta akkor a Lokálpatrióta Klubot?
Felelősséggel nem tudok elfogadni, egy olyan üzleti tervet, amiről meg vagyok győződve, hogy teljesíthetetlen. A G-Magistratus Zrt. idáig felhalmozott több mint 200 millió forintos veszteséget, várhatóan ez tovább nő. A veszteséget le kell vonni a jegyzett tőkéből, és az 1,6 milliárd forintos saját tőke máris visszaesett 1,4 milliárd forintra. Meg lehet nézni a nyilvános mérlegben, a cégnyilvántartóban.
Polgármester úr kijelentette, hogy a patkányfészekből szolgáltatást csináltunk, csak azt nem teszi hozzá, hogy milyen áron, és gyakorlatilag hitelből. Az ebből eredő tartozás a város teljes tartozásállományának az egyharmada, azaz, 2,8 milliárd forint. Ilyen áron nem lett volna szabad.
Sodródunk a csőd felé, úgy a város, mint a G-Magistratus Zrt. Úgy gondolom, hogy egy felelős képviselő ezt nem támogathatja. Mindezeken túl kívánom polgármester úrnak, hogy tudja kihúzni magát a kátyúból, mint Münchausen báró, a saját hajánál fogva.

Vörös István (Fidesz): - Számomra elfogadhatatlan indokkal, zárt ülés keretében, a szóban forgó előterjesztések tartalma nyilvánosságra kerülésének megakadályozása érdekében rendelték el megtartani a G-Magistratus Zrt. működtetésére vonatkozó előterjesztések tárgyalását. A zárt ülésen elhangzottakról nem nyilatkozhatok, azonban az Erzsébet királyné Szállodát érintő témával kapcsolatos magánvéleményemet szívesen megosztom a nyilvánossággal.
Tekintettel arra, hogy a június 23-i testületi ülésen elutasították a G-Magistratus Zrt. 2010. évi beszámolóját és könyvvizsgálói jelentését, úgy ítélem meg, hogy a társaság 2011. évi üzleti tervét nem lehetett volna felelősséggel elkészíteni és tárgyalásra előterjeszteni a tavalyi mérleg jóváhagyását megelőzően.
A januártól szeptember 15-ig terjedő időszakra vonatkozóan visszamenőleg üzleti tervet készíteni, és az első félévi gazdálkodásról szóló beszámolót a helyszínen kiosztott anyag alapján megtárgyalni, egyet jelent az önkormányzat jelenlegi költségvetési helyzetének súlyosbításával és a város eladósodása mértékének további fokozódásával. Ugyanis, a zrt. pénzügyi átvilágítása, teljes körű elszámoltatása, az előző időszak veszteségeinek feltárása és a cég szerződésben vállalt eredményfelelősségi kötelezettségeinek érvényesítése nem történt meg.
A lokálpatrióta klubos többségű önkormányzat által korábban jóváhagyott üzleti modell egyértelműen megbukott, aminek politikai és gazdasági következményeiért az érintetteknek vállalniuk kell a felelősséget!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online