Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Régi pompájában a királyi váró

2011-06-18 17:14:11

A Norvég Alap hathatós támogatásával, mintegy 350 millió forintot költöttek arra, hogy a gödöllői vasútállomáson található királyi váró megszépüljön, és visszanyerje neoreneszánsz stílusú, ívelt vonalú tetőfelépítményét, ami az 1945 februárjában lezajlott bombázás során semmisült meg.

Siri Ellen Sletner asszony, a Norvég Királyság Budapestre akkreditált nagykövete is részt vett a megújult épület ma délutáni átadóünnepségén. A diplomata örömmel nyugtázta, hogy a 159 napos felújítási időszak elteltével újra egykori pompájában ragyog az1880-as évek elején emelt vasúti váróterem.

Ami a jövőt illeti, megváltozik a díszes épület funkciója: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Gödöllői Városi Múzeum állandó, a királyi vonatokat, valamint az egykori királyi váróban folyó életet bemutató kiállításai jelentenek vonzerőt az érdeklődőnek. A tárlaton megcsodálhatók az udvari vonatok és a királyi várók legszebb emlékei.

Az ötven dokumentum és húsz műtárgy között olyan különlegességek is fellelhetők, mint a MÁV 1052. pályaszámú udvari vonati gőzmozdonyának 1:5 arányú modellje, illetve a Tisza-vidéki vasút udvari kocsijának 1857-ből megmaradt bútorzata. A helytörténeti kiállításnak helyet adó termekbe visszakerültek Stróbl Alajos alkotásai, azaz, Erzsébet királyné és Ferenc József mellszobra, amik egykor a királyi várót ékesítették, valamint Halmi Artúr grafikái, és olyan képeslapok, fotók, amiken a királyi váró épülete látható.

Ezen kuriózumok mellett idegenforgalmi iroda és kávézó is fogadja a látogatókat. A hétfő kivételével 10 és 18 óra között nyitva tartó múzeumi tereket a felnőttek 300 forintért, míg a diákok és a nyugdíjasok 150 forintért tekinthetik meg.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online