Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Feltárták a gödöllői hadisírt

2011-04-26 14:13:00

Korábbi emlékek alapján feltételezhető volt, hogy egy 1944 decemberében elhunyt német katona jeltelen sírját rejti a föld az uralkodónőről elnevezett parkban, Erzsébet királyné gödöllői szobra mögött. Ma délelőtt megtörtént a terület feltárása.

A jókora földmunkát igénylő kutakodás eredményeként kiderült, részben tévesek azok a lakossági visszaemlékezések, hogy öt, a Kossuth Lajos utcai harcokba elesett német katonát temettek el visszavonuló társaik a viszonylagos nyugalmat jelentő Erzsébet-parkban. A feltárást végző szakemberek mindössze egy személy földi maradványait találták meg, aki feltehetőleg tisztként, vagy altisztként szolgált a páncélgránátos hadosztály kötelékében.

Erre a fennmaradt dögcédulából és a váll-lapból lehet következtetni. A ponyvába csavart csontok mellett több használati tárgy (kulcs, karóra, cigaretta szipka, pénzérmék) is előkerült. Az exhumált testrészeket a budaörsi katonai temetőbe szállították, ahol végső nyugalomra helyezik majd a német katona földi maradványait.A német kormány által finanszírozott feltárás nem befolyásolja az Erzsébet-parkban folyó rekonstrukciós munkálatokat. A költségekhez a Meizner Sándor vezetésével működő Gödöllői Német Nemzetiségi Közhasznú Egyesület egy órányi gépi munkadíjjal járult hozzá.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online