Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Zöld Híd a kukaürítésben

2011-04-09 09:40:08

Valóra vált mindaz, amit már tavaly decemberben, a gödöllői költségvetési koncepció elfogadásakor sejteni lehetett: március 1-jével befejezte szemétszállítási ténykedését a 2009 januárja óta működő Gödöllői Hulladékgazdálkodási Kft., amelynek jogutód nélküli végelszámolása április 1-jei fordulónappal megkezdődött. A gödöllői háztartásokban élők az idei év harmadik hónapjától már a Zöld Híd Régió Kft-től kapnak számlát a közszolgáltatásról.

A Gödöllői Hulladékgazdálkodási Kft. végelszámolásának előnyeit a szolgáltatás magasabb szintjével és a fejlesztési lehetőségek nagyobb esélyével magyarázták az illetékesek. Ellenérvként ugyan felmerült, hogy ha a kft. közvetlen irányítása kikerül a város kezéből, csorbát szenvedhet a szolgáltatás rugalmassága, azaz, a felmerülő gödöllői igények gyors és költségmentes teljesítése, ám ezek a szempontok végül alulmaradtak.

Tavaly a Gödöllői Hulladékgazdálkodási Kft. közel 342,5 millió forintot költött el, míg bevételei kevéssel meghaladták a 357,1 millió forintot. Ebből következően 14,6 millió forint körüli összegű adózás előtti eredményre (nyereségre) tett szert, miközben kintlévőségei a december végi állapot szerint több mint 62,3 millió forintra rúgtak.

A tetemesnek tekinthető követelés nagyságrendje a januári befizetések után mérséklődhet, de az gyakorlatilag kizárható, hogy lenullázódik. A társaság a végelszámolás lezárásáig fogadja a hátralékokat. Ezt követően a tartozók listáját átadják a polgármesteri hivatal szakirodájának, amely adó formájában tesz majd kísérletet a kintlévőségek behajtására. Vagyis: elvileg senki nem úszhatja meg szemétszállítási díjhátraléka befizetését azért, mert az önkormányzati alapítású társaság megszűnik.

A Gödöllői Hulladékgazdálkodási Kft. tevékenysége beolvad az Ökörtelek-völgyben székelő, a régió számos településének hulladékártalmatlanítását ellátó Zöld Híd Régió Kft-be. Olyannyira, hogy a végelszámolás alatt álló társaság munkavállalói az önkormányzati társulás cégében dolgozhatnak tovább.

A gödöllői városvezetés és a Zöld Híd Régió Kft. között egyelőre ideiglenes, legkésőbb december 31-én lejáró szerződés jött létre. Ennek lényeges eleme, hogy erre az évre biztosan nem változik a szemétszállítás díja Gödöllőn, ami a háztartások tekintetében (lakás, családi ház, üdülő) a nettó 3,80 forint/liter egység-díj, az alkalmazott edényzet-űrtartalom és az ürítési gyakoriság átlagszámának szorzatából adódik.

A procedúrát jogilag úgy zongorázták le, hogy az ügyfeleknek nem kell új szerződést kötniük, és fennmarad a VÜSZI Kft. Dózsa György úti épületében lévő ügyfélszolgálati iroda (telefon: 28-418-603, 40-201-026) is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online