Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Adóforintok a szállodabizniszben?

2010-12-29 14:53:18

Bizonyára többen emlékeznek arra, hogy az egykori járási hivatal épületébe megálmodott szálloda már az ötlet szintjén is sok bírálatot kapott. Voltak, akik a funkciót tartották – elsősorban gazdaságilag – halott elképzelésnek, és jócskán akadtak olyan hangok is, amik a polgármester által fennen hangoztatott „a városnak nem kerül egy fillérjébe sem” szavakat vonták kétségbe.

Idestova három év elteltével talán már létezik annyi működési tapasztalat, amiből prognosztizálni lehet a belváros szívében található, 2008 márciusa óta üzemelő Erzsébet királyné Szálloda (közel)jövőjét. Ehhez azonban érdemes felidézni az erősen a PPP-konstrukcióra hajazó gödöllői szállodabiznisz alapjait. Ennek kiindulópontja a 6.430.000 eurós összegre rúgó részvény-vételár, amit az önkormányzat hosszú lejáratú halasztott fizetéssel, 2027-ig térít meg a szentendrei székhelyű Öresund Holding Kft-nek. A vételár még nem törlesztett hányadát éves szinten 5,39 százalék kamat terheli, így a lejárat végéig közel 11 millió euró jár az eladónak a városi költségvetésből.

Némiképp bonyolítja a történetet, hogy, az Öresund Holding Kft. létrehozta a G-Magistratus Zrt-t, amelynek a cégadatok szerint 2009 februárja óta egyedüli részvényese településünk önkormányzata, méghozzá közel 1,6 milliárd forinttal. Ráadásul, a G-Magistratus mellett létezik egy másik szálloda-üzemeltető társaság is a Dózsa György út 2. szám alatt, a Hotel Expert Kft., amely többmilliós veszteséget termelt 2009-ben.

Miként az önkormányzati tulajdonúvá vált G-Magistratus Zrt. is, amely 2008-ban csaknem 53 millió forintos, tavaly pedig 74,6 millió forintos negatív előjelű gazdálkodással rukkolt elő. Az idei, azaz, a 2010-es mutatók egyelőre ugyan ismeretlenek, de a veszteség növekvő tendenciája nem tűnik megnyugtatónak.

Főleg azért nem, mert 2011-ben már olyan időszakot élünk majd, amikor a gödöllői önkormányzatnak 50 százalékos anyagi helytállással egyenértékű eredményfelelősséget szükséges vállalnia a belvárosi objektum hasznosításából eredő – esetleges – veszteségből. A város jövő évi költségvetési koncepciójának december 16-i tárgyalásakor a G-Magistratus Zrt. 2011-es üzleti tervének irányszámai még nem álltak a döntéshozók rendelkezésére. Január végénél vagy legkésőbb február elejénél tovább azonban már nem lehet véka alá rejteni a mutatókat, hiszen a gödöllői költségvetés elfogadása ezek nélkül komoly aggályokat vetne fel.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online