Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vécsey László: Gödöllő helyzete több mint kellemetlen!

2024-06-18 12:57:22

Miután június 9-én a gödöllői központ választókerületben is lezajlott az európai parlamenti és önkormányzati választás, és megszülettek a már véglegesnek tekinthető eredmények, célszerűnek tartottuk, hogy a választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője, Vécsey László véleményét is kikérjük. Némiképp azzal a „hátsó szándékkal”, hogy 2026 tavaszán országgyűlési képviselőválasztás válik esedékessé hazánkban.

- Képviselő úr! Azt gondolom, hogy a június 9-i választási eredményeket legalább négy szempontból célszerű elemezni. Kezdjük az európai parlamenti voksolás választókerületi adataival. Mit mutatnak a számok az Ön számára? Mennyire volt sikeres a Háború vagy Béke szavakra leegyszerűsített mozgósítás?
-  A Pest vármegyei 6-os választókerületben a választók megértették, hogy a „Háború vagy béke” nem holmi „leegyszerűsítés”, hanem valós, húsba vágó tét. A békepárti kiállással itt, nálunk is megerősítést kapott a kormány, hogy ezt képviselje a nemzetközi politikai porondon, mint magyar választói akaratot.

- Gödöllőn az európai parlamenti választást a néhány hónapja felbukkant TISZA Párt nyerte. Igaz, nem sokkal, mindössze 5 szavazattal kapott többet, mint a már jó ideje politizáló, 2010 óta kétharmados többséggel kormányzó Fidesz-KDNP listája? Ennyire kormánypárt-elutasító város lenne Gödöllő?
- A Tisza Párt a protest szavazatokat gyűjtötte be mind a bal, mind a jobb oldalról. Kétségkívül hatalmas mennyiségben. Ezzel együtt a választókerületben mintegy négyezer szavazattal többet kapott a Fidesz-KDNP listája. A Galga-mentén nagy fölénnyel nyert a békepárti listánk, az agglomerációban azonban csak szoros versenyben nyertünk, aminek fő tényezője éppen a gödöllői eredmény.

- Ha már Gödöllőnél tartunk, térjünk át az önkormányzati választás helyi eredményére, ami meglehetősen egyoldalú képet fest a 34 éve regnáló Gémesi György és lokálpatrióta klubos csapata javára. A polgármester rendre azt hangoztatta a kampány során, hogy a GDL Pelikán egyesület jelöltjei – akik egyedüliként fejlődést elősegítő programot tettek le az asztalra – valóban fideszesek, csak nem merik felvállalni. Üzenete átment, lokálpatrióta klubos söprés lett az eredmény. Megtalálták már a kudarc okát/okait, netán felelősök is vannak?
- A Fidesz és a KDNP helyi szervezetei a kampány kezdetén egyhangú döntést hoztak arról, hogy saját pártjelölteket nem indítanak, hanem értékrendi alapon támogatják a GDL Pelikán Egyesület programját, polgármester- és képviselő-jelöltjeit. A cél az volt, hogy az önkormányzat végre megszabaduljon a direkt pártpolitikai szembenállástól, amit polgármester úr legalább másfél évtizede generál. Gödöllő nem fogadta el ezt az ajánlatot.
Gémesi György és klubja begyűjtötte az összes lehetséges protest szavazatot, nem maradt számottevő ellensúly a képviselőtestületben. Innentől úgy tűnik, ha akarnának, sem tudnak mást tenni, mint minden erejükkel beleállni a kormányellenes harcba, hiszen ezt várják tőlük a szavazóik, akik a protest lényegéből adódóan nagyon sokfélék. Némi időre és az eredmények alapos kiértékelésére lesz szükség annak megértéséhez, hogy pontosan mi és hogyan történt.
A Fidesz, a KDNP helyi szervezetei és a GDL Pelikán Egyesület tagsága is dolgoznak rajta, és persze főképpen azon, hogy: hogyan tovább?!


- Választókerületi szinten valamivel kedvezőbb a kormánypárti kép. A tizenhétből hat településen lesz új polgármester, ebből három olyan ahol a helyiek „leváltották” az újrázó régit. Melyik volt az Ön számára a legváratlanabb siker és melyik eredmény volt az, ami kellemetlenül érintette?
- Minden településen rengeteget dolgoztak a jelöltjeink, támogatóink, aktivistáink és azok a független, de termékeny párbeszédre, együttműködésre kész és képes jelöltek is, akiknek szorítottunk a sikeréért. Köszönöm mindnyájuknak! Ez a 2024-es olyan összetett, kiszámíthatatlan választási helyzet volt, amikor a sok befektetett munka sem garantált semmiféle sikert, szó szerint: bármi megtörténhetett.
A teljesség igénye nélkül: Aszódon szép győzelmet arattunk, Isaszegen ugyan nem mi győztünk, de nagyon bíztató, együttműködés irányába mutató váltás történt. Mogyoród fölöttébb meghökkentő eredményét érdemes megemlíteni, viszont a többi településünk mélyebb elemzésébe még nem mennék bele, első pillantásra a néhány váltás ellenére sincsenek lényegi változások.
Gödöllő helyzete azonban több mint kellemetlen! Karácsony Gergely – Gémesi fő szövetségese, társelnöke a MÖSZ-ben – Budapesten csupán 41 szavazattal nyert, közgyűlésében is jelentősen meggyengült. Esztelen szembehelyezkedésük a kormánnyal, bármi is legyen terítéken, mint nagypolitikai alapvetésük, eddig sem hozott túl sok várospolitikai eredményt, jelen felállásban még terméketlenebbnek ígérkezik.
Eközben Gödöllőre és egész térségünkre kiható stratégiai fejlesztési döntések állnak előttünk.
Mást ne mondjunk, például, a HÉV fejlesztésének ügye…

- Nem lenne érdemes eltagadni, ez, az akár „félidősnek” is nevezhető választás kiindulópontja a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választásnak. A gödöllői központú választókerület jelenleg kormánypárti kézben van. Mit és mikortól kell tenni azért, hogy abban is maradhasson szűk két év múlva?
- Június 10-én, természetesen elkezdődött a felkészülés 2026-ra. Egy biztos: még többet kell majd dolgoznunk. Az eredmények mélyebb elemzése sok mindent meg fog mutatni. A 2025-ös költségvetés alakulása, gazdaságunk helyzete, a reálbérek növekedési kilátásai fontos tényezők. Emellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy a nemzetközi színtéren olyan események előtt állunk, amelyek nagy hatással lesznek arra, hogy pontosan mit, mikor, hogyan kell majd tennünk. Második féléves uniós elnökségünk, külgazdasági kapcsolataink, a francia nemzetgyűlési választások, a többi uniós ország belpolitikai viszonyainak változása a háborúellenes erők előretörése nyomán, magának a háborúnak az alakulása, az amerikai választások novemberben – csupa olyan külső, ismeretlen tényező, ami biztosan befolyással bír majd az alakuló stratégiára.
Ennek célja – természetesen – az lesz, hogy 2026 után is olyan vezetése legyen hazánknak, amelynek nem a külföldi érdekek kiszolgálása, hanem a magyar emberek békéje, biztonsága és gyarapodása az első!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online