Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Közel 4 órás verbális vajúdás után született meg Gödöllő idei költségvetése

2020-02-13 13:35:47

Február 13-ig kellett várni arra, hogy a tavaly október 13-án megválasztott gödöllői képviselőtestület tagjai megvitassák, és – közel 4 órás verbális vajúdás után – többségi szavazással elfogadják a város idei évre vonatkozó költségvetését. Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Fidesz-KDNP által támogatott képviselői csoport alaposan „kivesézte” a számhalmazt, illetve módosító indítványokat nyújtott be. Összeállításunkban kizárólag a számokra szorítkozunk, a véleménykülönbségekről külön írásban számolunk be.

Gödöllő 2020-as költségvetésében kevéssel több mint 10,1 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel számol a település vezetése. Mivel a forrásoldal közel 3,1 milliárd forinttal elmarad a költekezésekre szánt összegtől, a büdzsé egyensúlyának biztosítása érdekében szűk 2 milliárd forintos belső finanszírozási célú, előző évi költségvetési maradvány, valamint csaknem 1,2 milliárd forintos (tavaly ez a tétel 2,2 milliárd forint volt) nagyságrendű forgatási célú értékpapír beváltási bevétel bevonása válik szükségessé.

A kötelezőnek tekinthető működési feladatokkal kapcsolatos kiadásokra megközelítőleg 6 milliárd forintot terveznek felhasználni idén (tavaly 5,8 milliárd forint), míg az önként vállalt működési feladatokkal összefüggő kiadásokra megközelítőleg 153 millió forintot szánnak (tavaly 152 millió forint).

Közelíti a 3,5 milliárd forintot a helyiadó-bevétel
A gödöllői költségvetés bevételi oldalát 2020-ban is komoly mértékben táplálja a helyi adókból remélt mintegy 3,46 milliárd forintos (tavaly 3,26 milliárd forint) anyagi forrás, amiből várhatóan 2,48 milliárd forintot (tavaly 2,4 milliárd forint) tesz ki az iparűzési adó, 520 millió forintot az építményadó és 205 millió forintot a 2016-tól – az önkormányzati kezelésű úthálózat felújítása érdekében – bevezetett, a tavaly őszi választási kampány során egyesek által sokat bírált gödöllői sarc, a magánszemélyek kommunális adója.

Növekvő állami támogatás, csökkenő szolidaritási hozzájárulás

A központi költségvetéstől kapott, az általános működést és az ágazati feladatok támogatását szolgáló dotáció – csaknem 7 százalékkal emelkedve – megközelíti az 1,457 milliárd forintot (tavaly 1,363 milliárd forint). A gödöllői büdzsé forrásoldalát nem növelő szolidaritási hozzájárulás – csaknem 51 százalékos csökkenéssel – 211,5 millió forintos (tavaly 430 millió forint) tételnek felel meg 2020-ban, ezáltal a tényleges állami forrás mértéke 1,245 milliárd forint (tavaly 933 millió forint).

Elgondolkodtató adatokat rejt az a táblázat, ami az intézményi támogatás, illetve szolgáltatás-ellentételezés mindent egybevetve közel 3,622 milliárd forintos összegének forrását mutatja be. Az állam ennek a tételnek a 40,2%-át (tavaly 39,6%) állja, a fennmaradó, 2,165 milliárd forintnak megfelelő 59,8%-ot (tavaly 60,4%) az önkormányzat biztosítja. A központi költségvetés legkevésbé a városi múzeumra és a polgármesteri hivatalra (0-0%), a könyvtárra (3%), valamint a Művészetek Házára (21,9%) költ.

Mérséklődött Gödöllő adóerő-képessége
Az elmúlt évi 505,7 millió forintos tételhez képest kevéssé változott az, az idén 512 millió forintra rúgó összeg, amit – különböző jogcímeken – az iparűzési adóbevételének nagysága miatt nem kap meg a helyi közkassza az államtól. Másként fogalmazva: fiskális szempontból nem jelent előnyt (sőt, akár egyfajta „büntetésnek” is felfogható), hogy Gödöllő iparűzési adóerő-képessége alig marad el a 2 milliárd forinttól, ami egy főre vetítve – a tavalyi 77.345 forinttal szemben – ebben az esztendőben 61.895 forintra zsugorodott.

Negyven százalékkal többet áldoz „otthonára” a városvezetés

A felhalmozási (fejlesztés és felújítás) kiadások nagyságrendjét – a 70 millió forintra tervezett fejlesztési tartalékkal együtt – 2,54 milliárd forintra kalkulálják ebben az esztendőben (tavaly 2,72 milliárd forint).

• Ebből az előirányzat-halmazból – a teljesség igénye nélkül – a lakó- és nem lakó épületek fejlesztésére közel 882 millió forint (tavaly 800 millió forint) áll rendelkezésre. Ebben a keretben a legnagyobb összeget a polgármesteri hivatal Szabadság tér 6. szám alatti épületének átépítése, bővítése emésztheti fel, a kalkuláció szerint 700 millió forintot (tavaly 500,2 millió forint), ami 40 százalékos kiadás-növekedést jelent egy esztendő távlatában.
Ezen felül az Isaszegi úti vívócsarnok építéséhez biztosított támogatásra és hozzájárulásra 75 millió forintot, míg a Táncsics Mihály úti sportcentrum öltözőépületének megvalósításához szükségsége önrészre 60 millió forintot kívánnak rendelkezésre bocsátani a gödöllőiek adóforintjából.
• Mindent egybevetve, 684,6 millió forint (tavaly 642,3 millió forint) juthat út-, híd- és járdaépítésre, buszvárók kialakítására, valamint kerékpárút (alsóparki Fő-sétány, Sík Sándor utca, Alvég utca, Isaszegi út és az Ady Endre sétány egy szakasza) létesítésére, rekonstrukciójára együttesen. A keretösszegből 205 millió forintot (tavaly 405,1 millió forint) irányoztak elő útépítésre, amiből fedezhetik – például – a Szent-Györgyi Albert utca felújítását, a Mályva utca (Damjanich utca és Kökény utca között), illetve a Hegy utca rendbetételét.
A Kazinczy utcai Rákos-patak híd megépítésére 70 millió forintot, a Smarni étterem és a Várkapitányi lak (Testőrlaktanya) épületei közötti környezet rendezésére 40 millió forintot különítettek el. Gyalogátkelőhelyek építésére és felújítására 25 millió forint juthat.
• A helyi közvilágítás 410 millió forintos hitelből megvalósuló korszerűsítésének folyamatát 2020-ban 320 millió forinttal szándékozik segíteni a városvezetés.
• Víz- és szennyvíz-közmű rekonstrukcióra 352,3 millió forintot (tavaly 410,4 millió forint), közterületi játszóterek állagának javítására 5 millió forintot (tavaly 21,8 millió forint), informatikai fejlesztésre 15 millió forintot (tavaly 140 millió forint) raktak félre.
• Említést érdemel még a pályázatokkal kapcsolatos önrészre elkülönített 85 millió forint (tavaly 110 millió forint), a Rákos-patak projektre szánt 65 millió forint (tavaly 50 millió forint), a térfigyelő rendszer bővítésére nevesített 10 millió forint (tavaly 28 millió forint), túlmenően, az arborétum kisvasútjának építését szolgáló 2 millió forintos, illetve a közintézmények energiakorszerűsítését dotáló 20 millió forintos hozzájárulás.

Százmilliós általános tartalék mellett nem jut működési támogatás az egészségügyi központnak
Mivel az önkormányzat a népképviselet egyik megtestesítője, nem maradhat szó nélkül, hogy a gödöllői képviselőtestület működtetése 96,4 millió forintot (tavaly 100,2 millió forint) emészt fel. Ezen kívül az ifjúsági önkormányzat idén is 1 millió forintos támogatást kap. Nem bővül a polgármesteri keret: a város első embere saját hatáskörben 12,5 millió forint sorsáról dönthet 2020-ban is.
Sportfeladatokra – akárcsak tavaly – 37 millió forintot hagytak jóvá, a közterületi rendezvények szervezését 24 millió forint (tavaly 21 millió forint), a környezetvédelmi feladatok ellátását 46,8 millió forint segíti idén.
A Volánbusz támogatása 120 millió forintos tétel, a szakértői és tervezői költségek várhatóan 95 millió forintra rúgnak.
Újdonságként említendő, hogy idén összevontan kezelik a városi marketingre, kommunikációra, díjakra és nemzetközi kapcsolatokra fordítható fedezetet, aminek mértéke 47,4 millió forintos közpénz injekcióval egyenértékű.

Látva azt, hogy általános tartalék jogcímen 100 millió forintot nevesítettek a helyi büdzsében, összeállításunkat egy beszédes adattal zárjuk: a Tormay Károly Egészségügyi Központ jelen állás szerint – 10 millió forintos, amint azt Bajkó Norbert alpolgármester felfedte, betegirányítási rendszerre fordítható – eszközfejlesztési dotáció mellett – 0 forintos gödöllői költségvetési működési támogatással számolhat a 2020-as esztendőben…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online