Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Politikai ellenfelednek nincs anyja, és nem is megy sehova!

2023-05-02 17:55:45

Legutóbb tavaly októberben, a gödöllői önkormányzatiság két évtizeddel ezelőtt bekövetkezett és mintegy másfél évig tartott „patthelyzetének” huszadik évfordulója kapcsán beszélgettünk Kovács Barnabással, a helyi közélet megkerülhetetlen személyével. A számos önkormányzati választási kampányban – úgy is, mint polgármester-jelölt és úgy is, mint kampányszakértő – részt vett várospolitikus a szóban forgó interjúban az találta mondai, hogyha nagyon dühbe gurul, akkor „a vén Toldi” újra előveszi 2019-ben szögre akasztott kardját. Nagyjából egy év múlva ismét lesz önkormányzati választás Gödöllőn is. Mi lesz azzal a karddal? – többek között erről is kérdeztük Kovács Barnabást.

- Jövő május ebből a szempontból még messze van. Szerintem valamikor ősz környékén fognak bejelentkezni a jelöltek. Persze, a potenciális induló szervezeteknél a kampány előkészítő, egyeztető, szervező része már elindult. Ezt abból is gondolom, hogy a politikai palettán jelen lévő vagy oda törekvő pártok közül kettő kivételével mindegyik megkeresett, hogy segítsek nekik 2024-ben.
Szeretem a kampányokat, ez az egyik szakmám is, élvezettel csinálom, de a kérdésére azt kell mondanom, hogy jelenleg nincs olyan információm, hogy jelöltként indulnék a 2024-es önkormányzati választáson

- Talányos megfogalmazás, amiből arra lehet következtetni, még várnunk kell arra, hogy megtudjuk, csatasorba állsz-e. Más kérdés, egyelőre az sem teljesen egyértelmű, hogy Gödöllőn kiket jelölnek a pártok, szervezetek polgármesternek, és kik indulnak az egyéni választókerületekben.

- Nemcsak Gödöllőn, hanem az összes tízezer fölötti településen várni kell még a teljes induló jelölti névsorra. Ráadásul, a pártok számára a jövő évi önkormányzati választás egy kicsit más, egy kicsit több lesz, mint az eddigiek. A jövő évi választás a pártok számára létfontosságú.

- Nem túlzás a létfontosságú jelző?
- Nem, ugyanis látjuk, hogy naponta jelennek meg új pártok, a meglévők pedig egymás elleni kiszorítós küzdelmet folytatnak. Ennek az az oka, hogy amelyik párt nem tudja megvetni a lábát jövőre a helyi és megyei önkormányzatokban, amelyik pártnak nem lesz elég helyen önkormányzati képviselője, annak vége.  A jövő évi önkormányzati választás a pártok számára a 2026-os parlamenti választás előfutára, és előfeltétele. Mint egy selejtező, eldönti, hogy kik esnek ki a versenyből és kik jutnak tovább a 2026-os döntőbe, a parlamenti választásra.

- Ahogy említetted, többen is kértek segítséget az indulni szándékozók közül, ami arra utal, hogy az előkészítések, egyeztetések már folynak. Tudsz-e már megegyezésről pártok között?

- Jelenleg úgy tűnik, hogy az ellenzék még tétován bolyong, zavartan keresi a kiutat. Mintha eltévedt volna a mostani közéleti sivatagban. Ráadásul, néha az látszik, hogy az ellenzéki pártok egymással harcolnak, egymást akarják legyőzni. Sebeket adnak és kapnak, egymást sározzák, egymást köpködik. Ez baj.
De, ha már a sivataggal példálóztam, lenne is nekik egy személyes üzenetem.  A 90-es években egy olajkutató vállalat vezetőjeként meglátogattam a Belső Szaharában dolgozó a kutatócsoportunkat. Ott hallottam egy nagyon bölcs arab mondást, miszerint: „Ne köpködj a sivatagban! Még szükséged lehet rá.”  Ezt üzenném, ezúton is a civakodó ellenzéki pártoknak.
A kérdésére pedig az a válasz, hogy igen, van egyeztetés a pártok között, és ez a választás napjáig tartani fog. Megegyezésről még nem tudok, „megegyezés-közeli” helyzetekről már igen.

- Netán a Gödöllői Hírek által elsőként nyilvánosságra hozott „egyezségre” gondolsz, aminek lényege, hogy a Demokratikus Koalíció nem indít polgármester-jelöltet Gödöllőn, hanem Gémesi Györgyöt támogatja?

- Nagy meglepetés volt számomra a bejelentés. Főként az időzítés miatt. Szerintem korai, elhamarkodott, nem erősíti a DK helyzetét a városban. De ettől eltekintve is van olyan érzésem, hogy valami itt nem kerek. A Gödöllői Hírek online felületén a DK választókerületi elnöke, általam jól ismert aszódi politikus (MSZP-tag és a párt által támogatott polgármesterjelölt volt 2019-ben Aszódon) bejelentése után néhány nappal a DK választókerületi elnökségi tagja (ő kerepesi helyi politikus, személyesen nem ismerem) azt mondta egy nyilvános beszélgetés során, hogy a DK azért támogatja Gémesi Györgyöt, mert „… a polgármester úr eddigi tevékenysége olyan, ami a DK gondolatvilágával megegyezik,…”. A megegyezés tartalmát firtató kérdésre pedig azt mondta, hogy ők listás képviselői helyekben gondolkodnak. A lokálpatrióta klub elnöke ugyanebben a műsorban erre úgy válaszolt, hogy ők civilek, nem foglalkoznak pártokkal, nem folytatnak semmilyen helyi tárgyalásokat pártokkal. Sem listás helyekről, sem más dolgokról.
Az elmúlt években Gödöllőn a DK folyamatosan és következetesen bírálta a városvezetést és a polgármestert. Szinte minden esetben jogosan és megalapozottan. Nagyon kíváncsi lennék, hogy a DK helyi aktivistái és szavazói vajon hogyan vélekednek erről a pálfordulásról. Persze, az is lehet, hogy ez nem a DK álláspontja, csak helyi „baki”, ha úgy tetszik, egyéni érdekérvényesítési kísérlet. Várjunk még, mielőtt ítéletet mondunk róla.
Azt azonban tudni kell, hogy a megállapodásokhoz vezető út hosszú és gyötrelmes. Ami persze választókat nem érdekli, csak a végeredmény. Ezzel egyébként egyetértek, nem az a fontos, hogy „milyen keményen dolgozol”, hanem hogy mit értél el, mi lett a munkád eredménye. Ezért aki okos, az csak akkor lép színre a témában, amikor megtörtént a megállapodás, és eljött a bejelentés ideje.

- Ha rajtad múlna, mit helyeznél a választási kampány fókuszába Gödöllőn?
-
A helyi kampány helyi dolgokról szól, ezért minden település helyzete speciális. Az önkormányzati választás és kampány szempontjából két nagy csoportba oszthatóak a települések. A tízezer fölötti településekről beszélek, ott vannak és lesznek jelen jelölő szervezetek, a kistelepüléseken főleg független jelöltek vannak.
Vannak települések, amelyek a nagy törésvonal, a kormányoldal-ellenzéki oldal mentén megosztottak, és vannak, amelyek „háromosztatúak”. Gödöllő inkább a háromosztatú települések közé tartozik, bár nem teljesen, és nem a klasszikus módon. Ebből következik, hogy Gödöllőn, egészen másképpen kell célokat kitűzni, kommunikálni, kampányolni, mint – mondjuk – Kisvárdán, vagy Debrecenben.
Szerintem a jövő évi választás alapkérdése Gödöllőn az lesz, hogy az itt lakók szerint eljött-e az ideje a változásnak, a generációváltásnak. Hogy a jelenlegi polgármester képes-e megfelelni a mai kor megváltozott politikai és városvezetési kihívásainak?
Azt gondolom, hogy Gémesi György egyéni politikusi céljai, országos színpadon történő politizálása a 90-es években még segítette Gödöllőt. De a 2000-es évektől, különösen 2010-től szerintem a város már inkább kárát látja annak, hogy a polgármester aktív az országos politikában. Az országos szinten zajló konfrontációk, médiaszereplések nem segítik, néha kifejezetten hátráltatják Gödöllő fejlődését.
Ezt nyilván látják a szavazók is. Eddig megbocsátották… Kérdés, hogy jövőre is így lesz-e…

- Ha már a helyi dolgokat említetted, kíváncsi lennék a véleményedre, miként látod azokat a városban közérdeklődés tárgyát képező történéseket, amik – esetenként botránytól sem mentes – ügyekké váltak. Kezdjük az egyelőre 336 millió forintos, a városi közkassza számára negatív egyenlegű szálloda-perrel.
- A szállodaügy dokumentumai, minden fontos irata nyilvános, hozzáférhető. Megkötött szerződések, hivatali és szakhatósági anyagok, műszaki dokumentációk, jegyzőkönyvek, bírósági ítéletek. Aki elolvassa ezeket az anyagokat, annak teljesen világos, hogy mi történt. Ami számomra – 25 év politikában töltött idő után is – érthetetlen, hogy miként lehet ezt az ügyet különbözőképpen értelmezni. Hogyan lehet ugyanazokat a tényeket és dokumentumokat teljesen eltérően magyarázni? Ezek az anyagok nem versek vagy festmények, amiket mindenki személyisége, hozzáértése, egyénisége szerint értelmezhet. Ugyanaz a festmény vagy vers „mondhat” mást az egyes embereknek. Itt viszont teljesen egyértelmű, világos, hivatalos dokumentumokról, hatósági iratokról van szó. Ezeket nem lehet többféleképpen olvasni.
A nyilatkozatokból ítélve az az érzésem, hogy a városvezetés néha „vágy-vezérelten” értelmezi a dokumentumokat, és sokszor olyanokat szeretne belelátni, amik nincsenek benne az anyagokban.


- Szerinted ki(k)nek a felelőssége, hogy ennyit csúszik a Városháza újjáépítése?
- Jó a kérdés, de költői, nyilván ez sem fog kiderülni soha. Mindenki magyarázza a bizonyítványt, mindenki másokra mutogat az ügyben. Nem vagyok építész, de kommunikációs szakemberként az a véleményem, hogy itt követett el hibát a városvezetés. Azzal, hogy szimpla műszaki-szakmai ügyként, kezelték a dolgot, pedig ez már az elejétől több volt, mint egy sima építkezés. Hiba volt nem felismerni, hogy ezt az ügyet kommunikációs szempontból is menedzselni kell, mert célkeresztben lesz. Emlékezzünk, már az elején mekkora megosztottságot váltott ki a döntés, hogy a régi városházát lebontják és építenek újat. Sokakban merült fel a kérdés: vajon tényleg ez-e a legfontosabb a gödöllői embereknek? Megosztotta a várost, ki-ki politikai hozzáállása és vérmérséklete szerint támadta vagy védte a döntést. A városvezetésnek fel kellett volna ismernie, hogy biztosan lesznek – mert egy ekkora beruházásnál mindig vannak – problémák, nehézségek, bajok.  Egy politikai célkeresztben lévő projektnél nem elég mindig utólag reagálni, megpróbálni magyarázni a helyzetet, hanem előre, proaktívan fel kell készülni. Ez szerintem elmaradt.
Amikor régen geofizikai méréseket vezettem, tudtam, hogy a munkánk jellegénél fogva nagyon sok érdeksérelemmel és ebből eredő problémával jár (termelők, helyi lakosok). Érthető volt, hiszen egy kis alföldi település életér nyilván megbolygatta, hogy odaköltözött 150 ember, és robbangatott a faluban meg a határban. Ezt tudtuk, ezért a várható problémákra mindig volt néhány előre készített forgatókönyv, ha úgy tetszik, „kommunikációs válságterv”. Hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor a helyi rádióban bemondják, hogy „A Geofizikai Kutató fúrómesterei balhéztak a tótkomlósi diszkóban”
Szerintem a gödöllői városvezetés nem ismerte fel időben, hogy az új városháza projekt politikai ügy lesz, előzetes felkészülést és forgatókönyveket igényel.

- Annak idején, amikor Gémesi György lemondott volna a helyi szakrendelőről, mások mellett, Te voltál az, aki ezt nem tartotta helyesnek, és ezt jelezted is. Napjainkban újra terítéken van a kérdés. Most támogatnád-e a Tormay egészségügyi központ államosítását?

- Én akkor és most is abban hiszek, hogy az intézmények, hivatalok, iskolák akkor működnek a legjobban, ha a tulajdonos a lehető legközelebb van az intézményhez, és azokhoz az emberekhez, akiknek az intézmények a szolgáltatásaikat nyújtják. Régi mondás, hogy a gazda szeme hizlalja a jószágot. Ehhez pedig nyilván látótávolságon belül kell lenni.  Egy tulajdonos akkor tudja hatékonyan felügyelni, korrigálni, garantálni a megfelelő működést, ha közel van, ha közelről látja az intézményt, ha személyesen ismeri a működtetőt. Egy iskolát vagy egészségügyi intézményt nem lehet messziről, távirányítással működtetni. Ezeknek a helyi önkormányzatoknál van a helyük.

- Említetted az iskola szót. Hogyan látod, ki hibázott a Török Ignác Gimnázium félresiklott energetikai felújításakor?

- Soha nem fogjuk pontosan megtudni, hogy mi miatt történtek így a dolgok. Szerintem volt ebben szerepe a balszerencsének, emberi mulasztásoknak, tévedéseknek, kicsinyes személyes bosszúknak, hivatali packázásoknak. Számomra a döcögő építkezés mellett igazából a felújítást övező felhajtás, adok-kapok volt megdöbbentő. Nem vagyok naiv, látom milyen világban élünk. De az, hogy egy ilyen ügyben a politikai izmozás, a „majd én megmutatom ki az úr a házban” hozzáállás negatív következményeit az oktatás és a diákok szenvedjék el, az felháborító.

- A gödöllői közlekedés helyzete is előkerül minden kampányban. Gyanítható, jövőre sem lesz másképp.
- Gödöllő nincs könnyű helyzetben a közlekedést tekintve. A 3-as út és a HÉV kettévágja a várost, ez nagy kihívás.  Ráadásul, az utak és a közlekedés jó része nem a város, hanem az állam hatásköre és felelőssége. És ahogy sok más kérdésben, itt is meghatározó tényező a jelenlegi Gödöllő egyik nagy problémája, a városvezetés és az országos politika viszonya. Az, hogy egy település vezetőjének mennyire kell és szabad országos szinten politizálnia és konfrontálódnia. Hogy a főleg egyéni politikai célokat szolgáló konfrontáció mennyire nehezíti a településen élők helyzetét és komfortját. Erről elég kritikus a véleményem, úgy érzem, a polgármester országos politikája és konfliktusai ránehezednek a városra.  De talán épp a közlekedés egy olyan terület, ahol a városvezetés nagyjából megtette, amit korlátozott lehetőségei körében megtehetett.

- Mit gondolsz, mi kellene ahhoz, hogy a jelenlegi eldurvult politikai közélet ellenére korrekt, tisztességes kampány előzze meg az önkormányzati választást Gödöllőn?

- Amikor kampányfelkészítőket tartottam, mindig próbáltam megértetni a jelöltekkel és a kampánystáb tagjaival az egyik fő szabályt, amit a választási kampány során érdemes végig szem előtt tartani.  Ez a szabály pedig úgy szól, hogy: „A politikai ellenfelednek nincs anyja, és nem is megy sehova!”  Ha indulatból kampányolsz, az rendszerint visszaüt. Addig vagy a helyzet ura, amíg higgadt tudsz maradni. Néha sikerült megértetnem velük, néha nem. Azt remélem, hogy a jövő évi kampányban minél több szereplő szem előtt tartja ezt a szabályt.

- Reménykedni lehet, de a tét nagysága felülírhatja a várakozásaidat. Már csak azért is, mert Gödöllő népének el kell dönteni, hogy mi számára a kedvezőbb: megtartani Gémesi Györgyöt és lokálpatrióta klubos klientúráját vagy esélyt adni a legalább 2026-ig hivatalban lévő kormánnyal párbeszéd-képes baráti viszonyt ápoló jelölteknek. Te melyikre voksolnál?
- Az egyik kommunikációs szabály, hogyha nem tudsz, vagy nem akarsz válaszolni egy kérdésre, akkor kérdezz vissza. Ha megengeded, akkor én most ezt teszem: Szerinted harmadik lehetőség nincs? Csak ez a választási lehetőség áll majd a gödöllői szavazók előtt? Nem lehet, hogy valaki mégis felveszi az első kérdésedben említett „kardot”? Ha nem „a vén Toldi”, akkor valaki más…?


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online