Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Környezetkímélő terepjárók segítik az erdészek munkáját a gödöllői Arbo Parkban

2023-03-13 12:59:02

Környezetkímélő e-terepjárók álltak üzembe a Pilisi Parkerdőnél. A hat darab akkumulátoros jármű beszerzését az Agrárminisztérum támogatta – olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A Budapest környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. jelentős részben természetvédelmi területen, illetve turisták által gyakran járt magas természetességű erdőkben gazdálkodik. Éppen ezért úttörő szerepet játszott és játszik a természetközeli erdőgazdálkodás bevezetésében és elterjesztésében. Ennek fontos eleme, hogy az erdei közlekedés, a munkavégzéshez használt járművek üzemeltetése a lehető legjobban kímélje a környezetet. Ennek érdekében a Parkerdő folyamatosan fejleszti járműparkját.

E fejlesztéssorozat részeként nemrégiben hat darab új, akkumulátoros üzemű elektromos terepjáró érkezett a Parkerdőhöz. A 27 lóerős (körülbelül 20 kW) maximális teljesítményű, négykerék-meghajtású HiSUN Vector E1 típusú járműveket kifejezetten erdészeti célokra fejlesztették. Szinte teljesen hangtalan működésük egyáltalán nem zavarja az erdei állatvilágot – éles ellentétben a benzinmotoros quadok erdőket felverő zajával. Nincs károsanyag-kibocsátásuk, üzemeltetési költségeik pedig minimálisak, ezért nem csupán környezeti, de gazdasági értelemben is fenntartható a működésük. Egyetlen töltéssel nagyjából nyolcvan kilométeres távolságot képesek megtenni, nehéz terepen, ezért terepi munkára kiválóan alkalmasak.

A terepjárók elsősorban a népszerű turisztikai célpontokhoz kerültek, ahol fontos, hogy az erdőgazdálkodás a lehető legkevésbé zavarja a kikapcsolódni vágyókat és az erdei élővilágot. Így most már e-quadok teljesítenek szolgálatot a Budakeszi Vadasparkban, a Budakeszi Arborétumban, a gödöllői Arbo Parkban, a visegrádi Fellegvárnál és Mogyoróhegy környékén, valamint az Apát-kúti-völgyben, a Bertényi Miklós Füvészkertnél.


A hat terepjáró összesen 36,2 millió forintos beruházását 32,2 millió forinttal támogatta a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Agrárminisztérium.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online