Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ezért repült drón a gödöllői kastély parkja felett

2023-02-12 10:59:03

Levegőből, valamint a földről készült fotók és mérések segítségével egy olyan térinformatikai adatbázis jött létre, aminek köszönhetően a jövőben pontosabban lehet majd megtervezni a Gödöllői Királyi Kastély parkjában időszerűvé váló munkálatokat. Emellett olyan fejlesztések megvalósítására is lehetőséget nyújt, amelyek a műemléki és természetvédelmi oltalom alatt álló történeti kertben a programkínálat szélesítéséhez járulnak hozzá – olvasható a hiradó.hu oldalon.

A cikkből – mások mellett – kiderül, hogy a gödöllői kastély épülete és parkja egyaránt nagyon népszerű kirándulóhely. Az épületben, a kiállításokon és más programokon közel 300 ezer vendéget fogadtak 2022-ben, a parkba pedig több mint 600 ezer belépést regisztráltak.
Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója azt is elárulta, hogy a park 26 hektáros területe nagyjából 2.000 fának és a hozzájuk tartozó zöld vegetációnak ad otthont. Két mezei nyúl család, róka család, illetve számos madárfaj – többek között kuvik és bagoly – is színesíti állatvilágát.

Fontos adalék, hogy Magyarországon mindeddig főként önkormányzati területek számára készültek hasonló zöldkataszter felmérések, a Gödöllői Királyi Kastély az első történelmi jelentőségű intézmény, ami erre megbízást adott. A park területét egy nagyfelbontású RGB kamerával felszerelt drón pásztázta a magasból, miközben több ezer fényképet készített, amiket később egy fotogrammetria szoftver olvasztott egybe, egyetlen hatalmas képpé. A fényképen felülnézetből láthatók – a növényzet mellett – az utak, illetve a területen található objektumok is, úgymint padok, szobrok, táblák. Ezek közül egyetlen kattintással ki tudjuk választani, érdeklődésünk tárgyát, pontos adatokat megtudva elhelyezkedéséről, méretéről, állapotáról és még sok minden másról.

- 300 év után most jutottunk el arra a szintre, hogy egészen pontosan tudjuk, mik találhatók a Gödöllői Királyi Kastély parkjában. Ez a jövőben nagymértékben segíteni fogja a működésünket. Az elkészült szoftverrel a kertész kollégáim meg tudják tervezni a szükséges munkavégzéseket, de ami még ennél is fontosabb, hogy az elvégzett feladatokat rögzíteni is tudják a rendszerben, ami ezáltal folyamatosan újabb és újabb információkkal bővül majd, így minden időben az aktuális állapotot mutatja – fogalmazott a hirado.hu érdeklődésére válaszolva Ujváry Tamás.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online