Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Komoly feladatnak ígérkezik a túlélés tervezése Gödöllőn (is)

2023-01-01 10:44:07

Ismét magunk mögött hagytunk egy évet. Páros volt, páratlan történésekkel: világunkban, hazánkban, városunkban, szűkebb közösségeinkben egyaránt. Tudjuk, mert látjuk, érzékeljük, hogy közel három esztendeje igencsak elkezdett dőlni az a bizonyos „dominó-sor”. Koronavírus-járvány, lezárások, korlátozások, gazdasági visszaesés, orosz-ukrán háború, energiaválság, elhatalmasodó rezsiárak, duzzadó mértékű infláció, hogy mást ne említsünk…

Mindezek átélése után, a nehézségek folytonos leküzdésének kényszerében lépünk át 2023-ba. Abba az évbe, ami még a leginkább derűlátó vélemények szerint is megannyi bizonytalanságot rejteget. Ha úgy tetszik: a tervezhetetlen tervezés éve vár ránk.

Mert tervezni azért szabad, sőt, kell is! Nem szomorkodva, inkább megfontoltan. Tudatosítva magunkban, hogy az a világ, aminek három évvel ezelőttig részesei voltunk, elmúlt. Ha nehéz is, próbáljuk meg elfogadni, hogy napjaink viszontagságai új üzenettel szembesítenek minket: magunkra maradtunk, főként magunkra számíthatunk. Amennyiben ezt felmérjük, majd ennek tudatában döntünk, cselekszünk, ha úgy tetszik, a saját házunk táján söprögetünk először, eljuthatunk oda, hogy megtapasztaljuk: nem vagyunk egyedül!

Sírni csak a győztesnek szabad – mondta az 1952-es helsinki olimpia úszóbajnoknője, Székely Éva. A sikerért, a győzelemért azonban tenni kell, a siránkozás nem vezet érdemi eredményhez. Az egyén, a közösség, a város és az ország esetében sem.

Nagy a valószínűsége, hogy 2023-ban a túlélés érdekében minden korábbinál nagyobb feladatokat kell megoldanunk. Sokszor úgy, hogy a kiút lemondásokkal lesz kikövezve. Az önzés és a lemondás nem rokonértelmű szavak, ezért választanunk kell: az egyéni vagy a közös érdek érvényesítése a fontosabb? A felelős döntésnek felül kell írnia az érzelmi félrevezetést, no pláne, a ripacskodást. Az őszinteségnek meg kell haladnia a párt- és/vagy várospolitikai retorikát, ami a megúszást, netán a másik fél indokolatlan sárba tiprását szolgálja.

És ezek csak az alappillérek ahhoz, hogy könnyebb lehessen átvészelni a következő évet, aminek – a 2024 tavaszán esedékes európai parlamenti és önkormányzati választások miatt – velejárója lesz a kampány-üzemmód. Az 57 esztendeje várossá vált Gödöllőn is… Fedor Gábor


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online