Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fura csavar is van a Gödöllőn januártól változó helyiadó-mentességi lehetőségekben

2022-12-14 10:59:44

Miután a koronavírus-járvány, pontosabban az annak megfékezése érdekében született központi rendelkezések nem tették lehetővé, hogy az önkormányzatok a 2021-es, majd a 2022-es évre helyiadót emeljenek, vagy újat vezessenek be, illetve megváltoztassák a kedvezményeket, 2023. január 1-jéig kell arra várni, hogy Gödöllőn hatályba léphessenek a két évvel ezelőtt meghozott polgármesteri és képviselőtestületi döntések adófizetési mentességre vonatkozó elemei.

A következő év első napjától mentesül
- az építményadó megfizetésétől a legfeljebb 500 négyzetméteres alapterületű, magánszemély tulajdonában lévő, nem lakás céljára szolgáló vagy kizárólag vendéglátó, kereskedelmi, egészségügyi célú épület teljes hasznos alapterületéből 50 négyzetméter.
- a telekadó megfizetésétől az a telek, ami magánszemély tulajdonában lévő lakással, üdülőépülettel, hétvégi házzal beépített, amit kizárólag lakás céljára használnak és kommunális adófizetési kötelezettség terheli.
- a kommunális adófizetés kötelezettsége alól az olyan egyedülálló nyugdíjas, akinek nettó, havi jövedelme nem haladja meg a 94.000 forintot (jelenleg ez az összeghatár 85.500 forint), nyugdíjas házastársak esetén pedig az egy főre jutó jövedelem a havi 62.000 forintot (jelenleg ez az összeghatár 57.000 forint). A mentesség igénybevételéhez szükséges a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a tárgyévre, illetve az érintett(ek) nevére szóló nyugdíj összegét megállapító igazolás.

A kommunális adó esetében a megemelt adómentességi összeghatár csalóka lehet, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az elmúlt évek során 10 százalékot meghaladó mértékű nyugdíjemelésben részesült nyugdíjasok közül többen is – éves szinten 15.000 vagy 25.000 forintos – közteher-viselővé válnak Gödöllőn.

Hogy egy aktuális példával érzékeltessük, miről van szó, nézzünk egy konkrét számítást. A minap Orbán Viktor miniszterelnök 15 százalékos mértékű nyugdíjemelést jelentett be, ami 2023. január 1-jétől lép hatályba.
Az az egyedülálló gödöllői nyugdíjas, akinek jelenleg 85 ezer forint a havi járandósága és nem kell kommunális adót fizetnie, jövőre 97.750 forint nyugdíjra számíthat havonta, viszont belép a Gödöllőn kommunális adót fizetők táborába. Ugyanez igaz az olyan házastársak esetében, akiknek a nyugdíjból származó együttes bevétele jelenleg havi 112 ezer forint, ami a 15 százalékos emelés miatt januártól 128.800 forintra növekszik, aminek az egy főre vetített átlaga 64.400 forint. Mindebből az (is) következik, hogy a legfrissebb nyugdíjemelésből a gödöllői érintettek akár kéthavi összeget kommunális adóra kell, hogy áldozzanak.

Kapcsolódó cikk: Csorbát szenved Gödöllőn a kommunális adó felhasználásának alapelve


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online