Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lehull a lepel: ezért nyalogatja a mancsát a kutyus!

2022-10-15 18:31:14

Teljesen természetes, ha időnként a kutya megnyalja a mancsát. Azonban, ha ez mániává válik, akár igen komoly gondok is állhatnak a háttérben. A mancsok nyalogatását több probléma is okozhatja. A testrész hajlamos a begyulladásra és a fertőződésre, ez pedig még több bajhoz vezethet. Az okok kiderítése és mielőbbi kezelése ezért rendkívül fontos!

Ezek a mancs nyalogatásának okai
Fájdalomra hívja fel a figyelmet az, ha a kutya többnyire csak az egyik mancsát nyalogatja. Lehet, hogy rálépett valamire és megsértette egy éles tárgy, megcsípte vagy megharapta valami, esetleg megsütötte a forró beton. Előfordulhat az is, hogy valami beleragadt a mancsába, ilyenkor külső segítség kell az eltávolításhoz. Ha például eltávolítasz egy üvegszilánkot, minden esetben végezz alapos tisztítást a BioZoo.hu webshopban kapható ápolószerek, higiéniai termékek alkalmazásával.

Megeshet az is, hogy a kutya allergiás valamire, ezért nyalogatja gyakran a mancsát. Érzékeny lehet például bizonyos ételekre, a környezetében előforduló vegyszerekre vagy a pollenre is. Fontos ilyenkor, hogy megtudd, pontosan milyen anyag váltott ki nála allergiás reakciót, és eltávolítsd azt a közeléből. Sokszor emésztőrendszeri problémákat jelezhet a mancsok nyalogatása.

A legegyszerűbb ok azonban az, hogy a kutya csak simán unatkozik. Ezt a legkönnyebb orvosolni, hiszen csak több időt kell szentelned a vele való közös játékra, sétára. Így érzelmileg és fizikálisan lefáraszthatod, megszüntetve ezzel a kényszeres mancsnyalogatást.

Egyéb tényezők, amelyek kényszerességhez vezethetnek
Az említett okokon túl arra is van példa, hogy hormonális egyensúlytalanság áll a probléma hátterében. Gyakran termel a kutyák szervezete túl sok kortizolt vagy túl kevés pajzsmirigyhormont, ilyenkor pedig különböző, viszketést kiváltó bőrproblémák alakulnak ki. Ezt pedig a legtöbbször nyalogatással próbálják enyhíteni.

Viszketéshez vezethet a bőr extrém szárazsága vagy a bolhák és a kullancsok csípése is. Télen a járdára szórt só is viszketést válthat ki, ebben az időszakban különösen fontos a mancsok ápolása. Végül pedig említést érdemelnek a bakteriális, illetve gombás fertőzések is, hiszen ezek is gyakran okoznak bőrproblémákat.


Ezt tedd mancsnyalogatás ellen

Van néhány tippünk, amik alkalmazásával megszüntetheted kutyád mancsnyalogatását. Minden esetben vizsgáld meg alaposan a mancsait, és a szennyeződéseket, sérüléseket okozó tárgyakat távolítsd el. Szánj időt a kutyával való foglalkozásra, kerüljétek el nyáron a forró betont, télen pedig a sózott járdákat, és minden séta után tisztítsd meg alaposan kedvenced mancsait.

Alkalmazz rendszeresen természetes mancsápolókat, és védekezz külsőleg-belsőleg is a bolhák és a kullancsok ellen. Így máris sokat tehetsz a kutya egészsége érdekében! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online