Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hallottál már a halkollagénről?

2022-09-12 18:12:04

Amikor a plusz kollagénbevitelről esik szó, gyakran a marhakollagént értjük alatta. Ez a leggyakoribb forrása ennek a különleges fehérjének, hiszen a marhának számos olyan része akad, ami nagy mennyiségben tartalmazza. Viszont más állatokban is megtalálható, ami azért lényeges, mert a kollagénnek számos fajtája ismert, és bár, vannak átfedések, nem mindegyik forrásból származó fehérje tartalmazza mindegyiket. Ebben a cikkben a halkollagént ismertetjük részletesebben.

Milyen részei tartalmaznak kollagént a halnak?
Mivel a kollagén a kötőszövetekben megtalálható fehérje, általában a porcos, zsíros részek tartalmazzák, illetve a bőr, halak esetében a csontok. Ha halról beszélünk, nyilván nem kell a pikkelyeket majszolnod a tv előtt, például, a HerbaStar termékét hidrolizált kollagén formájában fogyaszthatod egy pohár üdítőhöz hozzáadva. Illatában előfordulhat, hogy emlékeztetni fog a halra, de ne ijedj meg, az íze teljesen semleges.

Három terület, amire jótékony hatással van
• Öregedésgátlás: egy 2015-ös kutatássorozat arra a következtetésre jutott, hogy a halkollagén rendszeres fogyasztása kedvezően hat a bőrre. Látványos javulás volt tapasztalható a hidratáltság, rugalmasság tekintetében, illetve a már kialakult ráncok halványításában.
• Ízületi fájdalmak enyhítése: Szintén számos vizsgálat bizonyította, hogy a napi 10 gramm halkollagén bevitele csökkenti az ízületi fájdalmakat.
• Hegesedés: Amikor valamilyen felületi sérülés történik a bőrön, pl. lehorzsolódik, megvágod az ujjad, elesel, a szervezet beindítja az öngyógyító folyamatát. Ez ilyenkor abból áll, hogy még több kollagént termel, amiket a sérüléshez irányít, hogy „összeragassza” a sebes felületet.

Vegánoknak is
Vegánoknak, vegetáriánusoknak, mindenmentes fogyasztóknak vagy speciális étrendet követőknek ideális választás. Leginkább 1-es típusú kollagént tartalmaz, ami a szervezetünk 90%-át alkotja. Ha elkezded rendszeresen fogyasztani, akkor biztos lehetsz benne, hogy a szükséges fehérjemennyiséget megadod a testednek. Arra azonban ügyelj, hogy a kollagén mellett elegendő C-vitamint is pótolj, mert az támogatja a felszívódását.


Ezért válassz halkollagént

Mivel a tengeri halak élőhelye a legtisztább, ezért maga a kivont kollagén is jobb minőségű, mint a sertésből vagy csirkéből származó fehérjéé. A kollagén természetes formájában alig szívódik fel, ezért kémiai eljárással hidrolizálják. Így sokkal jobbak az eredmények a hasznosulást nézve, de a halból kivont fehérje még ebben a formában is 1,5-szer hatékonyabb a többinél. Olyan aminosavakat tartalmaz, amik gyulladáscsökkentőek, antioxidánsak, segítenek a vércukorszint helyreállításában és a gyomorfekély megelőzésében. Előállításának folyamata és körülményei abszolút megfelelnek a ma divatos fenntartható szemléletmódnak. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online