Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megnyílt Az én Sisim elnevezésű időszaki kiállítás a gödöllői kastélyban

2022-09-09 15:31:15

Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. 124 évvel a halálát okozó 1898. szeptember 10-én bekövetkezett merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói? Többek között, ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik felkeresik a Gödöllői Királyi Kastélyban szeptember 10-étől jövő március 16-ig látható, Az én Sisim című időszaki kiállítást.

A magyarországi Erzsébet királyné-kultusz központjaként működő Gödöllői Királyi Kastélyban idén különleges meglepetéssel készültek a Sisi-rajongók számára. Erre több utalás is elhangzott az időszaki, jövő év március 16-ig felkereshető tárlat szeptember 9-i, lovardában lezajlott megnyitóján. A gödöllői műemlék-együttest működtető gazdasági társaság nevében dr. Ujváry Tamás ügyvezető igazgató (képen jobbra) mondott köszöntőbeszédet, a kiállítást pedig Habsburg Eilika főhercegnő (jobbra), Habsburg György felesége nyitotta meg. Ujváry Tamás ajándékcsomaggal kedveskedett az együttműködő gyűjtőknek, dr. Papházi János múzeumi osztályvezető közreműködésével pedig a kiállítás kurátorainak, illetőleg létrejötte házon belüli és házon kívüli segítőinek a munkáját köszönte meg.
Az esemény színvonalát Szilasi Alex, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a kastély művészeti igazgatója és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese tagjainak zenei produkciója is emelte.

A számos muzeális kincset felvonultató állandó és időszaki kiállítások sora után a főszerepet a gyűjtőknek szánták. Pályázat keretében találták meg azokat a jelentkezőket, akik szívesen megmutatnák a nagyközönségnek gyűjtőszenvedélyük legszebb, legérdekesebb darabjait. A válogatásnál nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége volt fontos, természetesen, a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt.

A szervezők egyértelmű szándéka, hogy a kiállítással több korosztályt is megszólítsanak, hiszen a legfiatalabb gyűjtő mindössze 20 éves, a legidősebb pedig 78. életévében jár. A gyűjtőkkel való beszélgetések során kiderült, hogy sokuk élete – a gyűjtésen túl – több szállal kapcsolódik Erzsébethez. Van, akinek a pályaválasztását határozta meg, van, akinek új barátságokat vagy új munkasikereket hozott. Minderről bővebben az ide kattintva elérhető oldalon lehet olvasni.
Egy szenvedélyes gyűjtő személyét feltétlenül ki kell emelni, hiszen a bemutatkozó gyűjtői kör nem lenne teljes dr. Tolnay Pálné Kiss Mária (1930–2017) nélkül, aki Erzsébet királyné felolvasónője, Ferenczy Ida leszármazottjaként páratlan kincsekkel gazdagította a Gödöllői Királyi Kastélymúzeumot.

Az új kiállításban – a magángyűjtemények tárgyai, történetei mellett – áttekinthetők a hazai Erzsébet-kultusz kialakulásának állomásai is. Mi több, a gyerekeket a Mit gyűjtött Erzsébet királyné? című játékkal várják a Gödöllői Királyi Kastély munkatársai.

Az időszaki tárlatot az állandó kiállítással összevonva a felnőttek 4.200 forintért tekinthetik meg. A kedvezményes (diák, nyugdíjas) jegy ára 2.600 forint/fő, a családi belépő (legfeljebb 3, 18 év alatti személy és 2 felnőtt) pedig 9.900 forintba kerül. Az én Sisim kiállítás önmagában is megtekinthető: 1.500 forintért (felnőtt), 800 forintért (kedvezményt élvezők), illetve 3.500 forintért (családi belépő). Fontos tudnivaló, hogy a gödöllői lakcímmel rendelkező látogatók érvényesíthetik 50 százalékos kedvezményüket.


Az én Sisim időszaki tárlaton kiállító személyek névsora a következő:

Baloghné Szentirmay Judit, F. Tóth Zoltán, Gergelyné Iszlai Gyöngyvér, dr. Héjjas Magdaléna, Janza Kata, Kénerné Bodroghalmi Fruzsina, Kiss M. Jenő Béla, Kovács Beáta, Melis Sándorné, Müller Eszter, Németh Andrásné Farkas Gabriella, Rákay Philip és Wieber Orsolya, Sarokné Varga Anna, Surányi Linda, Szabados Mónika, Szabó Margit, Takács Ágnes Eszter, Tolnayné Kiss Mária (1930–2017), Tóth Andrásné, Tóth Péter, Tóth Zsuzsanna, Tömörné Bilonka Zsófia, Varga Andrea, Veres Kinga.
A kiállítás kurátorai:
Barta Veronika, Faludi Ildikó, Kaján Marianna, Kassa Melinda, Kovács Éva, dr. Papházi János és Villangó-Török Ivett.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online