Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem drágul és a tanévkezdést sem gátolja a gödöllői Török Ignác Gimnázium felújítása

2022-08-31 08:07:53

A tavaly júliusi kormánydöntés értelmében 979.700.000 forint forrás jut a Gödöllői Török Ignác Gimnázium teljes felújítására – közölte bő egy esztendővel ezelőtt közösségi oldalán Vécsey László, a Pest megyei 6-os számú, gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője. A döntés idején arról szóltak a hírek, hogy a beruházás részeként megtörténik az intézménynek helyet adó Petőfi Sándor utcai épület energetikai korszerűsítése, a tetők felújítása, megszűnnek a beázások, ezáltal a Dunakeszi Tankerületi Központ végre rendezheti a gimnázium 2013-ban lezajlott átvételével az önkormányzattól megörökölt áldatlan állapotokat.

A beruházással összefüggésben jelentős előrelépést jelentett az idén februárban kiírt közbeszerzési eljárás, amiben – a részletezett műszaki elvárások mellett – rögzítették, hogy a pályázók március elejéig tehetnek ajánlatot. Június közepén, miután lezárult a 2021/2022-es tanítási év, a kivitelezést végző cég munkatársai átvehették a munkaterületet. A gimnázium épületének teljes energetikai korszerűsítésére szánt állami forrás 1,1 milliárd forintra bővült, mivel a Dunakeszi Tankerületi Központ 100 millió forinttal kiegészítette a kormány által jóváhagyott egymilliárd forintos pénzügyi fedezetet.

A munkák az érettségi időszak vége után megkezdődtek, annak érdekében, hogy oktatáshoz közvetlenül szükséges épületrészeket szeptemberig, a fűtés gépészeti felújítását pedig a fűtési idény kezdetéig elvégezhessék a szakemberek. Ezen feladatok teljesítése után követezhet a tornacsarnok megújítása, míg a teljes készültség elérése december közepéig valósulhat meg.

Tapasztalva a cseppet sem könnyű gazdasági környezetet, az anyagárak és a munkabérek egyre kiszámíthatatlanabb emelkedését, rákérdeztünk: tarthatók-e a vállalt kivitelezési határidők, illetőleg kell-e – és, ha igen milyen mértékben – drágulással számolni a Török Ignác Gimnázium épületének energetikai megújulása során?


Érdeklődésünkre Vécsey László, választókerületünk országgyűlési képviselője válaszolt, aki elmondta, hogy augusztus 30-án egyeztető bejárást, úgynevezett, kooperációt tartottak az érintettek.
- A kivitelező cég képviselői, a beruházó és a Dunakeszi Tankerületi Központ munkavédelmi szakemberei, a tankerület és a gimnázium igazgatója mellett, engem is meghívtak, amit örömmel elfogadtam. A kooperációt a délutáni órákban egyeztetés követte, ami alapján elmondható, hogy a Török Ignác Gimnáziumban a tanév normál időben és munkarendben megkezdődik. Augusztus utolsó napján a pedagógusok és a dolgozók teljes körű tájékoztatást kapnak arról, hogy munkájuk során mire kell különös gondot fordítaniuk, mire kell kiemelten felhívniuk a diákok figyelmét, hiszen bő három hónapon át a gimnázium egyes részeiben még folyik majd az építkezés. A gimnázium vezetése, a tankerület és a kivitelező napokon belül az érdeklődő szülők számára is felkínálja a személyes betekintés és tájékozódás lehetőségét. Örömteli, hogy az építési munka a közbeszerzési kiírás szerinti eredeti határidőben, az 1,1 milliárd forintos költségkeretből készül el, nem igényel többletforrást – fogalmazott Vécsey László.

A kormánypárti honatya fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a palatető bontása – a korábbi rossz, régi városházával kapcsolatos tapasztalatok miatt – Gödöllőn különösen érzékeny kérdés.
- Megnyugtató, hogy a tető bontását – aminek első szakasza a nyár folyamán már le is zajlott – erre szakosodott és a megfelelő engedélyekkel rendelkező cég végzi a hatóságok által előírt feltételek betartása mellett, amely kizárja, hogy a környezetbe bármilyen szennyeződés jusson. A palát előkezelést követően, törés nélkül a bontással egyidejűleg zsákokba helyezik és szállítják el. A bontás teljes biztonsággal végezhető, ahogyan az egyéb kivitelezési munkálatok is. Mindössze az ilyen felújítások során tapasztalható, átmeneti kellemetlenségeket kell elviselni a következő néhány hónapban. Amennyiben az intézmény vezetése úgy ítéli meg, elképzelhető, hogy szükség esetén kétszer néhány napos rendkívüli szünet beiktatásával enyhíthető ez a kellemetlenség. A kooperáció során látottak, hallottak alapján minden adott ahhoz, hogy a tervezett ütemezésben a második félévet már a teljesen megújult, energiatakarékos épületben kezdhessék meg a TIG-esek, mindannyiunk legnagyobb örömére – zárta gondolatait Vécsey László.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online