Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csak a Gémesihez hű erők ragaszkodtak ahhoz, hogy új városháza épüljön Gödöllőn

2022-08-24 17:58:09

Nemrégiben arról adtunk hírt, hogy nem vált be Gémesi György terve (jóslata), miszerint: augusztus 20-án át tudják adni Gödöllő új, átépített és kibővített városháza-épületét a Szabadság tér 6. szám alatt.

Cikkünk hatására többen is véleményt formáltak a beruházás – szó szerint – állásával összefüggésben. A bírálók főként arra vártak (várnak) választ, hogy mi okozza a projekt megvalósításának csúszását, illetve többek fantáziáját megmozgatta, hogy ki(k) vagy mi miatt alakult ki ez az áldatlannak nevezhető állapot a város szívében.

Senki és semmi felett nem szeretnénk pálcát törni, de néhány tényt azért érdemes rögzíteni a kialakult helyzettel kapcsolatosan:

1.
2016 áprilisában Gémesi György két verzióval állt elő városháza-ügyben: a Szabadság tér 7. szám alatt állott régi épület felújítása kontra régi épület lebontása. Miután a polgármester közölte, hogy a városnak nincs másfél milliárd forintja a felújításra, a hozzá hű lokálpatrióta klubos képviselők (akkor tizenegyen voltak) nem tétováztak, a bontásra voksoltak.
Adalékként érdemes megjegyezni, hogy az ügyben hozott első döntéstől számítva idestova hét éve húzódó gödöllői városháza-projekt kiadási oldala – pláne, ha beleszámítjuk a napokban felmerült újabb, alábbiakban leírt többlet közpénz-igényt – erősen közelít a 3 milliárd forinthoz…

2.
Mintegy négy évvel később, 2020 márciusában, a Covid-járvány terjedésének felfutó időszakában képviselőtestületi ülést tartottak, miután kiderült, hogy a közbeszerzési eljárás során előirányzott 700 millió forint nem fedezi a kivitelezési költségeket. A kialakult helyzetre a képen látható, Gémesihez hű lokálpatrióta klubos képviselők (7 fő), valamint a testületi többség biztosítása érdekében a 2019-es alakuló ülésen – gyakorlatilag kényszerűségből – alpolgármesterré választott Bajkó kötelezettséget vállaltak arra, hogy a város 2021. és 2022. évi költségvetésében az adott évi iparűzési adó terhére biztosítják a szükséges fedezetet a közbeszerzési eljárás alapján kötött közbeszerzési szerződésben foglalt, megrendelő által fizetendő ellenszolgáltatás teljesítésére, a közbeszerzési szerződésben foglalt fizetés ütemezés alapján. A szóban forgó szerződés teljesítésének tervezett véghatárideje 2022. január 14-e volt.

3.
Mielőtt a 2. pontban részletezett kérdésről szavaztak volna a gödöllői képviselőtestület tagjai a Fidesz-KDNP színeiben mandátumot szerzett Kolozs Csaba kifejtette, hogy mivel nem bevételtermelő – úgynevezett, statikus – beruházásról van szó, javasolja a 700 millió forintot tartalékba helyezni, már csak azért is, mert a koronavírus-fertőzés miatt kialakult helyzet kezelésére is szükség lehet majd forrásra. Frakciótársa, Török Sándor ezt azzal fejelte meg, hogy a várható gazdasági recesszióval is számolni kellene. Előrelátó – ma már tudjuk: közkassza kímélő – javaslataikat a lokálpatrióta klubosok és Bajkó elvetették, ezáltal – bár, a Fidesz-KDNP-s képviselők nem támogatták – Gémesiék akarata érvényesült.

Városunk polgármestere közösségi oldalára augusztus 23-án kikerül posztjában úgy fogalmazott, hogy az év végére – ha a jelenlegi állapotok nem változnak – várhatóan befejeződik a beruházás. Kisvártatva érkezett a hír, hogy augusztus 25-én, a reggeli órákban rendkívüli képviselőtestületi ülés lesz, ahol nettó

331.822.010 forintos többletforrás


biztosításáról születhet döntés.

Azt gondoljuk, a megfelelő következtetéseket a fentiek alapján nem nehéz levonni. Úgy is fogalmazhatunk: magyarázkodni és szívhez szóló üzeneteket megfogalmazni ugyan lehet, de egyre kevésbé érdemes…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online