Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Amiről senki sem beszél: hogyan hatott a járvány időszaka a kisgyermekes anyukákra?

2022-08-21 16:52:50

2020 márciusában, ha úgy tetszik, új időszámítás kezdődött. Az eddig megszokott világrend pillanatok alatt felborult, és egy láthatatlan ellenség, a koronavírus-fertőzés vette át az uralmat az életünk felett.

Kijárási tilalom lépett életbe, nem lehetett külföldre utazni, bezártak az üzletek, vendéglátóhelyek, óvodák és iskolák is. A kisgyerekes anyukák pedig hirtelen arra eszméltek, hogy a munkájuk mellett a gyermekeik napközbeni felügyeletét is meg kellett oldaniuk.

Nem csoda, hogy sokan hamarosan úgy érezték, teljesen kiégtek, és szakértő segítségre, például, a Swan Lake Központ terápiájára van szükségük.

Váratlan kihívások
Szinte nincs olyan anyuka az országban, akit ne ért volna sokként, amikor 2 évvel ezelőtt egy márciusi estén bejelentették: a koronavírus-járvány terjedése miatt holnaptól bezárnak az óvodák és iskolák, ahol pedig csak megoldható, a cégek elrendelik az otthoni munkavégzést.

Először csak teljes kábulatban hallgattuk a híreket, majd máris megfogalmazódtak bennünk az első kérdések: mitévők legyünk? Hogyan oldjuk ezt meg? Hogyan dolgozzunk itthonról hatékonyan úgy, hogy mellette gondoskodnunk kell a gyermekekről? Hogyan bírjuk majd mindezt fizikailag és pszichésen?

Az aggodalmak nem voltak alaptalanok. Sok szülő pár nap elteltével azon kapta magát, hogy egyszerre kellene tanárnak, óvónőnek, dadusnak, házvezetőnőnek és szülőnek lennie, miközben a munkáját is el kell végeznie. A nap pedig még mindig csak 24 órából áll.

Tényleg olyan irigylésre méltó a home office?
Sok olyan szülő akadt, aki a munkaköre miatt sajnos nem tehette meg, hogy otthonról dolgozzon (gondoljunk csak például az eladókra, ápolónőkre, benzinkutasokra), ám mivel az iskola szünetelt, a gyerekek napközbeni felügyeletét meg kellett oldaniuk.

Ők azok, akiknek a többsége irigykedve gondolt azokra a szerencsés családokra, ahol mondjuk anyuka home office-ban végezhette a munkáját. Milyen jó neki, otthona kényelmében dolgozhat, és mellette a gyerekre is tud figyelni, nem igaz? Nos, a kép ennél sajnos árnyaltabb.

Hisz ezek az anyák, akik egyben dolgozó nők is, hirtelen abba a helyzetbe kényszerültek, hogy nem tudnak személyes kapcsolatot létesíteni a kollégáikkal, hanem otthonuk négy fala közé szorultak.

Ráadásul, nem egyszerű egy online meetingen részt venni úgy, hogy közben a gyerekekre is figyelni kell, akik jó esetben a másik szobában játszanak, rosszabb esetben végig ott ugrabugrálnak és kiabálnak a háttérben, miközben az anya dolgozni próbál.

A munka mellett pedig időt kell szakítani az iskolás gyermek tanítására, és persze a házimunka sem végzi el saját magát. Nem csoda, ha ettől mindenki kimerül.


Fenyeget a kiégés veszélye

Ez a rendkívüli élethelyzet sokaknál okozott mentális panaszokat, többek között, kiégést. Ezt a problémát sajnos sokan még mindig nem veszik komolyan, egy szimpla fáradtságnak tartják, holott kezeletlenül igen súlyos lehet. Ezért ha a kiégés jeleit vesszük észre magunkon, ne restelljünk szakértő segítséget kérni! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online