Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Premis diákok az Európai Űrügynökség műholdépítő versenyén

2022-07-29 17:35:00

A 2019-es Líceumos eredményeken felbuzdulva, a Premis diákok is jelentkeztek az ESA (Európai Űrügynökség) által szervezett nemzetközi CanSat verseny 2021-es kiírására (2020-ban a verseny a Covid miatt elmaradt). A jelentkezés sikeres volt, így ebben az évben gödöllői Premontrei Iskolaközpont diákjaiból álló PremSat csapat képviselte Magyarországot. A csapat tagjai Csermely Ábel, Sivadó Domokos, László Örs, Tőzsér Levente, Kiss Gergely és Ákoshegyi Solt voltak, a mentoruk e sorok írója volt.

A verseny célja, hogy a diákok mentoruk segítségével megépítsenek egy miniatűr (egy kólásdoboz méretű), az igazi műholdak működését imitáló eszközt, amit aztán az ESA egy kisebb rakétával 1-2 kilométer magasba juttat, ahonnét egy ejtőernyő segítségével, előírt sebességgel kell visszaereszkednie.
Sajnos, a kilövés a járványhelyzet miatt elmaradt, ezért minden csapat önállóan szervezte meg a műhold feljuttatását. Gödöllőn – a tesztelési fázisban a műholdnak a 10 emeletes házakból való kidobálása után – az egyetemen egy drónnal (képen), majd a repülőtéren egy motoros tandem ejtőernyővel, Tardy Tamás segítségével sikerült a magasba juttatni, és onnan leejteni a műholdat.

A szerkezet feladata, hogy esés közben adatokat gyűjtsön, amiket egy memóriakártyán tárol, hogy később a versenyzők elemezhessék. A kötelezően mérendő paraméterek a légnyomás, a hőmérséklet, az esés sebessége és az eszköz földfelszíntől való távolsága. Ezeken felül a PremSat csapat tagjai a radioaktív háttérsugárzásnak és a levegő szennyezettségének a magasságtól való függését mérték.


A verseny során nagyon szigorú kritériumoknak kellett megfelelni, ezért a csapat tagjai tervezték meg, majd egy 3D nyomtató segítségével nyomtatták ki a műhold vázát. A másik kritikus pont az ejtőernyő volt, aminek hosszas tesztelésen kellett átesnie, hogy kibírjon akár 50g gyorsulást is, és az eszköz pontosan a megfelelő sebességgel zuhanjon.

A feladatot a csapat sikeresen megoldotta, az elért eredményeket (mért adatok és azok értékelésének a bemutatása) egy online prezentáció keretében kellett az ESA elé tárni.

A csapat képviseletében Ákoshegyi Solt és Kiss Gergely az elért eredményeket az egyetemistáknak szervezett 2021 novemberi TDK-n (Tudományos Diákköri Konferencia), a Műszaki szekcióban is bemutatta, ahol előadásukkal a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) különdíját nyerték el. Ugyancsak kiváló helyezést ért el a két diák (a többiek közben egyetemisták lettek) a Pannon Egyetem Hlavay diákkonferenciáján, ahol munkájuk bemutatásával a szekciójuk első helyezését érdemelték ki.

A program megvalósítását az Útravaló program Út a tudományhoz pályázata támogatta, amiért a résztvevők ezúton is köszönetet mondanak. Dr. Seres István


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online