Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői középiskolások is részt vettek az egyetemi tehetséggondozó programban

2022-07-23 17:50:58

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Fizika Tanszéke hagyományosan sokféle tehetséggondozó és tudomány-népszerűsítő programot folytat, elsősorban a fizika területén és az ahhoz kapcsolódó témakörökben (ez utóbbi persze nagyon széleskörű, mert „Everything happens for a reason and that reason is usually Physics”, vagyis: minden okkal történik, és ez az ok általában a Fizika).

A 2020/2021-es tanévben megtanultuk, hogy lehet online is kísérletezni, de az nem az igazi. Azonban – szerencsére – az elmúlt, 2021/2022-es tanévben már megint személyes jelenléttel zajlott a tehetséggondozás. A gödöllői középiskolásoknak szánt programok mellett (például: kísérleti bemutatók a líceumosoknak és a premiseknek), az egyetemi tehetséggondozási programunkban is többféle lehetőséget adtunk a középiskolásoknak a részvételre. Ennek keretében kaptak – például – különdíjat premis diákok az MATE TDK konferenciáján, de ugyanezen gondolat jegyében invitáltuk őket az egyetemi tehetséggondozó program ismeretterjesztő előadásaira is, amiket a tanév végén tartottunk a MATE Fizika Tanszékén. Szerencsére szép számban meg is jelentek.

Dr. Sükösd Csaba, a BME Nukleáris Technika Intézet (korábban az ELTE Atomfizika Tanszék) címzetes egyetemi tanára a kockázatelemzésről tartott előadást „Kockázat – bevállalod?” címmel. Előadásában először gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogy miként lehet a kockázatot „mérhetővé”, tervezhetővé tenni, majd a nukleáris technikához kapcsolódó kockázatokra alkalmazta az elmondottakat, konkrét példákkal megvilágítva azt. Előadása végén kitért arra is, hogy az atomenergiához kapcsolódó elemzések eltérő tálalása mennyire más színezetet adhat a hallgatóság számára.

Egy másik alkalommal dr. Piláth Károly, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának vezető informatika és fizika tanára saját fejlesztésű, mikroprocesszorral támogatott kísérleteit és mérésit mutatta be, a mérnökhallgatók mellett szintén középiskolás résztvevők jelenlétében (képen). A kísérletek között szerepelt saját kivitelű doppleres sebességmérő készülék, ahol a különböző sebesség értékeket különböző magasságú hangként lehetett érzékelni, de megtekinthették a rezgő húron kialakuló hullámképet is mikrokontrolleres stroboszkóppal megvilágítva. A jövőre érettségizők betekintést kaptak néhány emeltszintű érettségi mérés megvalósításába is, a legnagyobb sikere azonban talán a mobiltelefonnal vezérelt méréseknek volt.


A harmadik ilyen jellegű előadás a tanév végén, a Nap napja program keretében megtartott előadás volt, ahol dr. Háber István, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar oktatója a napelemekkel megterelt villamos energia tárolási lehetőségeiről, és az ezzel kapcsolatos kutatási irányokról tartott előadást.

Az egyetemi tehetséggondozó programnak voltak egyéb részei is (például: kísérleti eszközfejlesztés, kari fizika verseny), de ezekbe majd egyetemistaként tudnak bekapcsolódni a gödöllői diákok.

A program a Nemzeti Erőforrás Támogatáskezelő NTP-FKT-20-0016 számú projektjének támogatásával valósult meg, amiért ezúton is köszönetet mondanak a MATE Fizika Tanszékének oktatói. Dr. Seres István Ericsson-díjas fizikatanár


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online