Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mire jó a speckó vízlágyító és hogyan kapcsolódik a kávégéphez?

2022-07-20 18:59:33

Biztosan észrevette már Ön is otthonában, hogy számos berendezése vízköves. Nos, ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a kemény víz előbb vagy utóbb „teszi a dolgát”, és karbantartás nélkül csak tönkremennek legkedvesebb készülékeink, berendezéseink. Ez alól a kávéfőző sem kivétel.

A következő pár sorban tehát egy kicsit többet is megtudhat magáról a vízlágyításról, annak módjáról és eszközeiről.

Mi fán terem a vízlágyítás?
A kemény víz a háztartási kis- és nagygépek legnagyobb ellensége, ám rendszeres odafigyeléssel szerencsére elkerülhető, hogy nagyobb baj legyen. Amennyiben Önnek is meggyűlik a vízkővel a baja, akkor a Gastro Bolt vízlágyítói segítségére lehetnek.

De mi történik a vízlágyítás során? Nos, röviden és tömören a víz keménységéért felelős kalcium, magnézium, szulfát és társai a só forralásakor kiválnak. A só tulajdonképpen a keménységet változtatja meg. A kiválást követően pedig a kloridok és szulfidok visszamaradnak.

Hazánkban egyébként a keménység mértékegysége a német keménységi fok (NK), ami a német keménységi fokot jelöli. A budapesti víz 14-16 német keménységi fok közötti keménységű, ami már egy közepesen kemény víznek minősül. A tatai, tatabányai vizek már a 22-24 fokos szintet érik el.

Mivel történik a vízlágyítás?
Nem kell Einsteinnek lenni hozzá, hogy kitaláljuk, hogy vízlágyítóra lesz szükségünk. Általában a hagyományos, 8-12 literes darabokat szerezhetjük be, és ezt a készüléket használják a mosogatógépek, kávéfőzők, valamint a párolókkal ellátott sütők elé is lehet telepíteni.

Egy ilyen gép működési elve nagyon egyszerű; többnyire kationcserélő műgyanta töltettel rendelkezik, ami nátrium ciklusban üzemel. Na jó, lehet, hogy ez most egy kicsit „kínai” volt. Leegyszerűsítve arról beszélünk, hogy a kalcium-karbonát ionja a konyhasó nátrium ionjára cserélődik a gyantatöltet felületén. A késztermék pedig voilá; a nátrium-karbonát vizes oldata, vagyis a szóda.

Persze napestig sorolhatnánk még a folyamatokat, de szeretnénk egy kicsit a segédeszközök kínálatába is belekukkantani.


Milyen vízlágyító készüléket vásároljunk?

Ahogy azt már említettük, többféle kiszerelésű vízlágyító létezik. Egy 12 literes darabot már viszonylag jó áron beszerezhetünk. De honnan tudjuk, hogy minőségi termékkel van dolgunk? Mi sem egyszerűbb ennél!

Egy minőségi vízlágyító strapabíró, ellenálló és rozsdamentes acélból készül. Minden más anyagból gyártott készülék csak utánzat. Általában komplett gyantával töltött változatok mellett érdemes dönteni, és a produktumok többsége 3/8 csapokkal egyaránt ellátott. A maximum átfolyás 1.000 liter/óra, magassága pedig 500 mm.

A vízlágyításhoz speciális eszközökre van szükség, ezt ne felejtsük el. A gondosan ellenőrzött kávégépek élettartama nagyon is meghosszabbítható, ha jól bánunk velük. Szóval, minden háznál legyen legalább egy vízlágyító készülék! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online