Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lezárult az E.ON EnergiaKözösségek program jubileumi, 10. évada

2022-06-20 12:47:13

A 10. születésnapját ünneplő EnergiaKözösségek program 5-10 családból álló közösségek számára tűzte ki célul, hogy legalább 9 százalékos energiamegtakarítást érjenek el bárki számára teljesíthető, egyszerű módszerekkel. A résztvevők kis csoportokba, energiatudatos közösségekbe szerveződve tippek, képzések, kihívások és szakmai anyagok segítségével útmutatást kapnak ahhoz, hogy mit tehetnek különösebb befektetés nélkül saját otthonaikban úgy, hogy közben megszokott életszínvonaluk se változzon. Az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján az EnergiaKözösségek versenyében részt vevők átlagos energiamegtakarítása 6-10% között mozog, de az igazán elkötelezettek 15-30%-ot is csökkenteni tudnak előző évi energiafogyasztásukhoz képest. Mindezzel nem csak saját életmódjuk lesz tudatosabb és zöldebb, hanem segítik, hogy az ország klímacéljai is teljesüljenek.
Ahogy dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, a program egyik védnöke elmondta a díjkiosztó rendezvényen, a háztartások mindennapjaihoz köthető az ország végső energiafogyasztásának egyharmada.

Az idei programban 14 EnergiaKözösség szerveződött, 95 háztartás részvételével. A közösségeket energiafogyasztásuk figyelemmel kísérése mellett idén is három kihívás elé állították a szervezők. Miután egy online kérdőív segítségével felmérték és értékelték energiafogyasztási helyzetüket és szokásaikat, valamint háztartásukra szabott csökkentési vállalásokat tettek, megvizsgálták, hogy közösségeikben melyek a legproblémásabb energiafogyasztási területek. Második kihívásként a nagyböjti időszakban másfélfokos karbonböjtöt tartottak, majd az utolsó kihívásban értékelték saját eredményeiket vállalásaik függvényében, és közösen egy klímakvízt is megoldottak.

Az idei résztvevők kipróbálták a megtakarítási tippeket is, közülük sokan jelentős megtakarítással zárták a versenyt, miközben a közösségek is épültek. A megmérettetés végeredménye ide kattintva olvasható.


Érdekes adalék, hogy a közösségek által megtakarított energiából összesen 67.070 adag ruhát moshatnánk ki 40 fokon, ami heti 2 mosással számolva 645 család éves mosásigényét fedezné, vagy a programgazda GreenDependent Intézet 6-7 fős, gödöllői társasházban található összkomfortos irodájának elektromos áram szükségletét biztosítaná 90 évig!

Vadovics Edina, a gödöllői székhelyű GreenDependent Intézet és a program szakmai vezetője (képen a győztes csapat tagjainak társaságában, jobbra) így foglalta össze a verseny tanulságait:
- A klímacélok elérése érdekében szükséges másfélfokos életmód megvalósítása terén az EnergiaKözösségek programban való részvétel akár az egyik első fontos lépésnek is tekinthető: a résztvevők megtanulják, saját életmódjuk hogyan befolyásolja a klímaváltozást, és szakmai segítséggel, támogató közösségekben dolgozhatnak, tanulhatnak együtt a másfélfokos, kis karbon-lábnyomos életmód gyakorlati megvalósításáért. Forrás: GreenDependent Intézet


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online