Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Második tanévét zárta a MATE névre keresztelt gödöllői központú egyetem

2022-06-17 16:23:51

Lezárult a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) második tanéve. Az új intézmény már első ötszáz napján bizonyította, hogy jelentős szereplője a magyar agráriumnak, mind oktatási, mind kutatási szempontból.

A június 17-én zárult 2021/2022-es tanév végén összesen 1.861 hallgató jelentkezett záróvizsgára a MATE-n, közülük 197 fő felsőoktatási szakképzésen, 782 fő alapképzésen, 597 fő mesterképzésen, 50 fő osztatlan képzésen, 235 fő pedig szakirányú továbbképzésen vett részt. A vizsgát tettek táborából 1.661 fő magyar, 200 fő angol nyelven végezte tanulmányait. PhD-fokozatot ebben a tanévben 143 fő szerzett.

Dr. Gyuricza Csaba rektor tanévzáró ünnepi beszédében kiemelte, hogy a MATE immár ötszáz napja aktív részese az agrárközéletnek.
- Megjelentünk különböző kiállításokon és vásárokon, intézeteink első tudományos eredményeit pedig elismerően keresik a piacokon. Megalakulásunk után 14 hónappal 50 helyet javítottunk a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds idei agrártudományi ranglistáján. Mindezek mögött az egyik legfontosabb tényező az, hogy a munkaerőpiac visszaigazolja az egyetemen elindult integrációs és fejlesztési folyamatokat és az intézmény tudományos teljesítményének növekedését – fogalmazott a rektor.

- A mezőgazdaság és az élelmiszeripar, amely az itt végzett hallgatók két legfőbb célterülete, stratégiai ágazat, és kiemelt közfigyelem irányul mindkettőre. Az elmúlt időszakban jelentkező kihívások ellenére ez a két ágazat biztosította és biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását és az export révén más országok élelmezésében is részt vállal. Ám hogy ez hosszú távon is így maradjon, azzal rengeteg teendőnk van. Épp ezért 2027-ig 4.265 milliárd forintot fordítunk a magyar mezőgazdaság fejlesztésére, a modernizáció azonban nem szűkíthető le technológiafejlesztésre. Nélkülözhetetlen, hogy e területeken a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek dolgozzanak, amiben kiemelt szerepet kap a MATE – hangsúlyozta beszédében dr. Nagy István agrárminiszter.


A gödöllői Szent István Campus aulájában megrendezett ünnepi alkalmon a MATE együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszékkel, a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának javítása, fejlesztése, valamint az integritás értékeinek erősítése érdekében.

A tanévzáró ünnepség keretében több mint hatvan egyetemi kitüntetést adtak át a legkiválóbb oktatóknak, kutatóknak, munkatársaknak, a MATE-Gödöllői EAC sportolóinak és edzőinek, valamint kiemelkedő tevékenységet folytató külső partnereknek, magas színvonalú tevékenységük elismeréseként. További részletek és a díjazottak névsora ide kattintva olvasható. Forrás: uni-mate.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online