Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Újfajta csalások terjednek az online térben

2022-06-07 17:38:01

Manapság az emberek 30%-a mondható internetfüggőnek, a mindennapi életünk nagy része áttevődött az online térbe. Ezzel együtt a rossz dolgok is hamar megjelentek a technológia ilyen mértékű integrálása révén, és a bűnözők – csakúgy, mint a valós világban – a kibertérben is jelen vannak. Ma már számos csatornán informálódunk és tartjuk a kapcsolatot digitálisan a közösségi média vagy a különböző hírportálok segítségével.

Sajnos, a mindennapok során akaratlanul is kiszemelhetnek minket a kiberbűnözők, így nem árt óvatosnak lenni és fenntartásokkal kezelni azt, amit az interneten látunk vagy olvasunk!

Új őrület hódít: a kriptovalutás csalások
A kriptopiac még ma is újdonságnak számít és sokan nincsenek is tisztában a mibenlétével és működésével. Nem meglepő, hogy az internetet ellepték a kriptovalutákkal, befektetési tippekkel kapcsolatos átverések is. Ezek leggyakrabban nevetségesen nagy nyereséggel és elképzelhetetlenül gyorsan megtérülő befektetéssel kecsegtetnek, a korábbi – soha nem is létező – hozamokkal. Ezen felül úgy próbálnak az áldozatok bizalmába férkőzni, hogy hamis véleményekkel vagy egy híresség pozitív példájával támasztják alá állításaikat.

A felhasználók gyakran találkozhatnak ilyen felhívásokkal a közösségi oldalakon privát üzenet formájában, e-mailben vagy online hirdetésben is, amik legtöbbször átirányítják egy befektetési cég honlapjának tűnő weboldalra. Ebben az esetben azonban már gyanakodjunk és vizsgáljuk meg a weblapot!

Már az URL cím is árulkodó jel lehet: a csalók kitalált vagy külföldi befektetési cég nevét használó vagy arra hasonlító domain nevet használnak, kisebb elírással vagy közbeékelt karakterekkel. Szembetűnő jel lehet még a keresősáv bal oldalán lévő lakat ikon hiánya is, amely a portál és a felhasználó közötti kapcsolat biztonságára utal. Ezen kívül, ha hiányzik a kapcsolati oldal vagy az ÁSZF egyike, jobb, ha elhagyjuk az oldalt.


Megjelentek a hírességek nevével visszaélő csalások

Újfajta internetes átverés terjed a közösségi médiában, ahol olyan felhasználóktól csalnak ki pénzt a bűnözők, akik egy-egy hírességért rajonganak. A csalók olyan áldozatot választanak ki magunknak, aki egy sztár esetén nagyobb érdeklődést mutat: sűrűn lájkolja a feltöltött képeket és gyakran hagy kommentet az oldalán. Ezt követően a csalók felveszik privát üzenetben a kapcsolatot a rajongóval és invitálják egy exkluzív, 15-20 fős csoportba, ahol a hírességgel privátban chatelhetnek. Néhány hónap múlva a csalók az áldozatok bizalmába férkőznek és valótlan kifogásokkal – szerelemre vagy valamilyen bajra hivatkozva – pénzt csalnak ki tőlük. Néhány esetben már előfordult az is, hogy megkérték az áldozatokat, hogy bitcoin ATM-en keresztül küldjék el az összeget a „hírességnek”.

Ezt tehetjük, mielőtt áldozattá válunk
Mivel a kibertámadók a legismertebb közösségi platformokon vadásznak áldozataikra, így mindig gondoljunk a lehetséges veszélyekre. Persze az is fontos, hogy ne osszunk meg túl sok információt magunkról a social média profiljainkon. A legfontosabb pedig, ha privát üzenetben ismeretlen személy vagy hírességnek álcázott profil kéri tőlünk személyes adatainkat, okmányaink másolatát, netán a bankkártya adatainkat, azt semmiképp se osszuk meg, és ne utaljunk pénzt! Forrás: Rackhost.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online