Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan tudod segíteni az első iskolaévet gyermeked számára?

2022-04-14 16:40:32

Belépni az iskola kapuján izgalmas a gyermekek számára. Látják a szülők izgatottságát, tudják, hogy oda már nagy gyerekek járnak, akik megtanulnak írni, olvasni, és még számtalan újdonságot.

A jelenlegi oktatási rendszer és az óvoda között hatalmas a szakadék. Óriási változás a kicsiknek, hogy szeptember elsejétől egy rakat könyvet kell cipelniük, naponta legalább 5 x 45 percen keresztül kell koncentrálniuk. A játék, ami addigi életük meghatározó része volt, tízperces szünetekre és a délutánokra korlátozódik. Az első év sikeres teljesítése azonban rendkívül fontos.

Ebben a cikkben néhány ötletet hoztunk, hogy hogyan tudod játékossá tenni csemetéd számára ezt az időszakot.

Térbeli tájékozódás
Alapvető készség, hogy meg tudjuk határozni akár a saját pozíciónkat, akár egy tárgyét a térben. Az első osztály nagyrészt a betűk megismeréséről szól. Meg kell tanulni, hogy balról jobbra haladva írunk és olvasunk, melyik betűt merre kanyarítjuk. Ahhoz, hogy a lurkók magabiztosak legyenek az irányok meghatározásában, minél többet kell gyakorolni.

Sajnos a térbeli tájékozódás nem tanítható, így a kicsiknek minél többször meg kell tapasztalniuk, hogy beépüljön a tudás. Játsszatok robotosat, amikor csak irányokat jelző szavakkal irányítod egy tárgyhoz, aztán szerepet cserélhettek. A móka kedvéért, ha már neki jól megy, véts egy-két hibát. További ötleteket, jópofa fejlesztő játékot a Játékliget webáruházban találsz.


Jótékony házimunka

A modern szülők többsége beleesik abba a hibába, hogy mindent megcsinál a gyermeke helyett. Egy nagycsoportos óvodástól már el lehet várni, hogy megágyazzon, kivigye a szemetet, megterítsen, segítsen a kipakolásnál, felsöpörjön vagy felmosson. Igaz, hogy nagy valószínűséggel az ágy nem lesz olyan, mint egy katonai körletben, de képes rá, és meg tudja csinálni. Nem csak azért van ennek akkora jelentősége, hogy megtanulja, hogy kötelezettségei is vannak. Ezekkel a kis- és nagymozgásokkal ugyanúgy fejlődik a finommotorikája, mint a gyöngyfűzéssel vagy a gyurmázással, csak pluszban az életre is nevelődik.

Ízekre szedés
Analizáló-szintetizáló tevékenységnek hívják például azt, amikor egy egészet részekre bontunk, vagy több kis részből újraalkotunk egy nagyot. Az iskola első évében például szavakat bontanak betűkre és hangokra, amikből újra szót formálnak. Az a gyermek fogja tudni jobban összeolvasni és leírni a szavakat, akinek ez nem okoz problémát. Játsszatok kirakóst vagy barkochbát másképp. Sorolj fel jellemzőket, például: szőrös, négylábú, ugat, a gyermekednek pedig ki kell találnia, hogy melyik állatra gondoltál. A ritmikus sorok létrehozása is fejleszti az analóg gondolkodást. Készíthet a házi feladat végeztével díszítősort, amiben meghatározott sorrendben követik egymást a formák. De ugyanezt gyöngyfűzéssel vagy pecsételéssel is meg lehet tenni.

Amennyiben érdekelnek még hasonló technikák és hozzá játékok, nézz körül a Játékliget kínálatában! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online