Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Zöld Húsvét, színes tojással, természetesen!

2022-04-10 11:21:15

A Húsvét csalhatatlan jele annak, hogy végre itt a tavasz. Ilyenkor feléledünk mi is a természettel, ami jó alkalom arra, hogy tudatosabban fogjunk hozzá a készülődésnek, és igyekezzünk fenntarthatóan ünnepelni. Mit tehetünk, ha zöldebb Húsvétra vágyunk, mialatt nem sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, mint a húsvéti csibék? Ehhez az alábbi ötletekkel, hasznos információkkal szeretnének hozzá járulni a gödöllői székhelyű GreenDependent Egyesület munkatársai.

Lássuk a hasznos ötleteket!
Zöldség- és gyümölcsalapú festékekkel is pompás színű tojásokat festhetünk, anélkül, hogy szennyeznénk a környezetet, és így később nyugodtan meg is ehetjük a tojásokat:
• Piros szőlőlé (lilához)
• Vöröskáposzta (kékhez)
• Spenót (zöldhöz)
• Sárgarépa, narancs- vagy citromhéj (sárgához)
• Kávé vagy dióhéj (barnához)
• Cékla, vagy áfonya (rózsaszínhez)
• Vöröshagyma héja (piroshoz, narancssárgához)

Ellenőrizzük, hogy a tojások ökológiai gazdaságokból származnak-e, ahol a kotlósokat egészséges étellel és környezettel látták el. Ezért válasszunk biotojásokat, vagy a szabadtartásos változatot, amit vagy a dobozáról, vagy a tojásra ütött számból (kezdő szám 0: biogazdaságból, vagy 1: szabadtartásos) ismerünk meg.

Az ünnepi menü összeállításakor válasszunk idényzöldségeket, amiket a legközelebbi helyi piacon is beszerezhetünk: cékla, spenót, újhagyma, medvehagyma, sárgarépa, alma. Természetesen, az energiatakarékos főzési módszerek alkalmazásáról sem érdemes megfeledkezni.

Vásároljunk kevesebbet! Egy ideje ez az ünnep is a lázas vásárlásról és a drága ajándékokról kezd szólni, ahelyett, hogy szeretteinkkel töltenénk egy hosszú, tartalmas hétvégét.

A húsvét hétvégét jó idő esetén próbáljuk a szabadban tölteni, kirándulni. Esetleg el is mehetünk ellesni a tojásfestés művészibb formáit Mezőkövesden, a Matyó-húsvéton, illetve vödör víz elől is menekülhetünk Hollókőn, a Húsvéti Fesztiválon (csak hölgyeknek), miután megnéztük az egyéb hagyományőrző műhelyeket, programokat!


Top tipp haladóknak

Amennyiben felelősséget érzünk hozzátartozóink egészsége és a kakaóbab termesztők munkakörülményei iránt, válasszunk fair trade és bio-csokoládékat, lehetőleg minél magasabb kakaótartalommal (egészségesebb, nem bír belőle az ember olyan sokat enni) és a lehető legkevesebb csomagolással!

Amit még megtehetünk

Gondoskodjunk arról, hogy minél természetesebb dekorációban tálaljuk a megfestett tojásokat. A fonott kosarakban igazi fűvel, virágokkal, barka ágakkal, újságpapírból vágott fűszálakkal ágyazzunk meg a tojásoknak. További dekorációs ötletek itt találhatók.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online