Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A flavonoidok hatása a CBD olajban

2022-03-26 10:28:20

Bizonyára hallott már a CBD olajról és az annak tulajdonított, emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól, esetleg a kannabinoidokról is, azonban a flavonoidok ritkán szerepelnek a hírekben, pedig ezek jelentősége sem elhanyagolható.

A kender bioaktív összetevőinek száma 200 feletti, ebből több mint 100 kannabinoid, például: CBD, THC. A terpének adják a kender aromáját, a flavonoidok pedig azok a fitotápanyagok, amik a növény színéért felelősek.

A flavonoidok szerepe
A gyümölcsök, virágok, egyéb növények színét a flavonoidok adják, de ezenfelül még többet is tudnak: a színek által odavonzzák a beporzó rovarokat, kiszűrik a káros UV-sugárzást, valamint védelmet nyújtanak a kórokozókkal, fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

A flavonoidok felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez köthető, aki vitaminnak gondolta ezeket a vegyületeket, és P-vitaminnak nevezte el. Az ismert, több mint 6.000 flavonoid hatásait, funkcióit még ma is kutatják.

A flavonoidok kedvező tulajdonságai az emberi szervezetre is kiterjednek, amennyiben flavonoidban gazdag ételeket fogyasztunk. A flavonoidok gyulladáscsökkentő, vírusellenes, immunrendszer-erősítő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Annak ellenére, hogy bizonyos betegségek elleni küzdelemben játszott szerepük nem bizonyított, de a flavonoidokban gazdag étrend összefüggésbe hozható a daganatos, a szív- és érrendszeri, valamint a neurodegeneratív betegségek megelőzésével.

A kannabisz flavonoidjai
Bár, a kannabisz ízét és aromáját a benne megtalálható terpének adják, a flavonoidok szerepe sem lebecsülendő, hiszen szintén meghatározzák az egyes növénytörzsek jellemzőit, a pigmentációra is hatással vannak.

A kenderben található flavonoidok a kannabinoidokkal és a terpénekkel egyetemben fontos szerepet játszanak az ún. társas hatás kiváltásában. Azon kannabisz származékok, teljes spektrumú készítmények, amelyek a növény minden értékes összetevőjét tartalmazzák, az egymással való kölcsönhatásuk révén hatékonyabbnak bizonyultak a kannabiszból kivont izolált vegyületeknél. A társas hatás javítja a kannabisz kivonat felszívódását, antibakteriális tulajdonságait, továbbá minimalizálja a káros mellékhatásokat (szorongás, paranoia).

A kizárólag a kenderben található flavonoid, a kannaflavin A, bizonyítottan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kender élelmiszerként való fogyasztása egészséges
Élelmiszert nemcsak kendermagból állítanak elő, hanem a növény virágából és leveleiből is. A kendert tartalmazó élelmiszerek skálája széles, a Hemp Health webáruház kínálatában is megtalálni a teától a magolajon és proteineken át a csokoládéig mindent. Fogyasztásuk egészségügyi előnyökkel jár, a kendermag gazdag esszenciális zsírsavakban, fehérjékben, B1-, B2-, B6- és E-vitaminokban, magas az ásványianyag-tartalma (vas, kalcium, magnézium).

Csökkentik a koleszterinszintet, támogatják a fogyást és az izomépítést, erősítik az immunrendszert, segíthetnek számos szív- és érrendszeri betegség megelőzésében. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online