Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Példaértékű összefogással támogatja az ukrajnai menekülteket a gödöllői egyetem

2022-03-25 10:12:19

Példaértékű hallgatói-munkatársi humanitárius összefogással segíti az Ukrajnából érkezőket a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A budai, keszthelyi és gödöllői kollégiumokban már közel 350 menekültet szállásoltak el, és folyamatos a campusokon az adományok gyűjtése is. A menekültek gyors és zökkenőmentes elhelyezését a kollégisták is önzetlenül segítik, ami kiválóan példázza a hallgatói összetartást.

Az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási ösztöndíjprogram támogatásával beregszászi oktatókat is befogadott a MATE, akik fejenként mintegy ezer eurós ösztöndíjat és kollégiumi elhelyezést kaptak. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói és kiskorú gyermekeik részére a veszteségek és a háború, mint kollektív trauma feldolgozását segítő mentálhigiénés tanácsadást is biztosított az egyetem, amit minden érintett család hálával fogadott.

- Jó látni, hogy az adománygyűjtés tekintetében a MATE mind az öt campusa megmozdult és már több kisbusznyi adománnyal tudtuk segíteni a menekültek ellátását. A Budai Campushoz tartozó Kísérleti Üzem és Tangazdaság például 300 kilogramm bioburgonyát is felajánlott. Az egyetemi kollégiumokban közel hétszáz szabad férőhelyet ajánlottunk fel a menekültek elhelyezésére, mintegy 350 főt pedig már el is szállásoltunk. Emellett a MATE angol nyelven folyó valamennyi képzésén készek vagyunk fogadni az orosz-ukrán válságban érintett 5-5 fiatalt, ugyanakkor az agrár-, műszaki- és gazdaságtudományi fókuszú doktori iskoláinkban is lehetőséget biztosítunk résztanulmányok folytatására – hangsúlyozta dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A gödöllői Szent István Campuson és a Budai Campuson gyűjtött ruhaneműk, tisztálkodószerek és tartós élelmiszerek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának „Több lett? Maradhat!” országos felsőoktatási adománygyűjtő programjának keretein belül jutnak el a rászorulókhoz, a Magyar Vöröskereszten keresztül.

A MATE továbbra is elkötelezett és felkészült mind a tartósan Magyarországon tartózkodó menekültek fogadására, mind pedig a tranzit jelleggel, ideiglenesen hazánkban menedéket kereső diákok megsegítésének ügyében.
Amint azt Gludovátz Ferenc, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke kiemelte, a gyűjtés sem fog véget érni az adományok elszállítását követően. Egészen addig folytatják, ameddig szükség van rá. Forrás: MATE Médiaközpont


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online