Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Március 15., Gödöllő: együttes kiállásra hívott mindenkit a polgármester március 24-ére

2022-03-15 10:51:13

Miután a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett, a tömegesemények megrendezésének tilalmára is vonatkozó korlátozásokat feloldották, két év kihagyást követően idén Gödöllőn is megtarthatták a március 15-i nemzeti ünnephez kötődő megemlékező programokat.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulója alkalmából életre hívott főtéri eseményen – a Gödöllői Városi Fúvószenekar, a CimbaliBand Zenekar és a Club Színház tagjai által bemutatott ünnepi műsor, illetve a Petőfi-szobornál lezajlott koszorúzás, majd a lovasok és lovas fogatok felvonulása előtt – Gémesi György polgármester intézett beszédet a néhány szász fősre tehető hallgatósághoz.

- Annak idején elődeink internet és mobiltelefon nélkül gyűltek egybe a magyar szabadságért, mert életükön változtatni akartak – indította gondolatmenetét Gémesi György.
A város első embere – mások mellett – nyomatékosította, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharcnak két öröksége van: a Nemzeti dal és a 12 pont. Az utóbbit az elmúlt 174 évben sokan próbálták felülírni, több-kevesebb sikerrel.

- A pontok felsorolását megelőző felhívó mondat, a Legyen béke, szabadság és egyetértés, most aktuálisabb, mint valaha itt, a Világbéke-gong városában, az országban és a világban egyaránt.
A televíziókban nem akciófilm folyik. Mert 20 napja egy diktátor azt gondolta, hogy csak az történhet, amit ő akar. Nem hittük volna az elmúlt évtizedekben, hogy ezt megéljük. Megszakad a szívünk, amikor látjuk az ukrajnai háborúról érkező képeket. Folytatnunk kell az Ukrajnából hazánk felé tartó menekültek befogadását, megsegítését – fogalmazott Gémesi.


A polgármester arra is kitért, hogy a történelem folyamán mindig is voltak gyilkosok, zsarnokok, de végül mind elbuktak. A szabadságról szólva, a polgármester utalt arra, hogy több mint 30 esztendeje először Gödöllőn ünnepelhettük a Magyar Szabadság Napját. Nem transzparensekkel, hanem a magyar kultúra értékeinek bemutatásával. Most újra aktualitása van beszélni a szabadságról, a magyar szabadságról. Nem csak katonai értelmében, hanem a lélek, a szív és kultúra szabadságáról is szólni kell.

Az egyetértés fontosságára térve, Gémesi kiemelte: választási kampány van. Minden fél próbál megfogalmazni gondolatokat. Ezek többnyire nem az egyetértésre buzdítanak. Az ukrán-orosz konfliktus hatásai azonban arra kell, hogy sarkalljanak mindenkit, hogy szülessen egyetértés a béke és az összefogás szükségességében.
- Hívok mindenkit március 24-ére, a háború kitörésének egy hónapos évfordulójára, ide a főtérre, ahol együttes kiállást tartunk a Világbéke-gong mellett. Az eseményre lehetősége lesz mindenkinek eljönni, azoknak is, akik részt vesznek a választási kampányban. El kell énekelnünk a himnuszt, ki kell tenni a lelkünket, a szívünket – zárta ünnepi gondolatait a város polgármestere, aki Isten áldását kérte a hallgatóságra, Gödöllőre, az országra és a világra.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online