Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mosógépvásárlás előtt állsz? Olvasd el!

2022-03-11 17:26:29

A megfelelő mosógép kiválasztása kihívás elé állíthat bennünket, pedig néhány egyszerű jótanácsnak köszönhetően könnyedén megtalálhatjuk a számunkra megfelelő megoldást. Összegyűjtöttük azokat a szempontokat és tudnivalókat, amiket mosógépvásárlás előtt szem előtt érdemes tartani.

A megkérdezett szakeladó szerint három oldalról kell megközelítenünk a kérdést: ezek a megbízhatóság, az ár és a megfelelőség.

A megbízhatóság jellemzően arányos az árral, de ne rohanjunk előre! Gyakran felvetődik a kérdés, hogy a mai kereskedelmi forgalomban szereplő készülékek várható élettartama miért rövidebb, mint amit a szüleink megszokhattak… Érdemes látni, hogy az utóbbi időszakban rendkívüli mértékben felgyorsult az innováció a háztartási gépek esetében; emiatt a felhasználók 8-10 év után szebbre, jobbra, energiatakarékosabbra és korszerűbbre cserélik a még tökéletesen működő gépeiket is. A gyártók arra kényszerültek, hogy a versenyképességük megőrzése érdekében némileg rövidebb élettartamra optimalizálják a készülékeket, hiszen a kiemelkedő anyaghasználattal rendelkező gépek éppúgy mennek a „zúzdába”, mint a gazdaságosabb gyártással rendelkező társaik. Ennek ellenére kimondható, hogy az ismert gyártóktól származó mosógépek rendeltetésszerű használat esetén legalább 15 évig képesek szolgálni minket.

Ár tekintetében hatalmas a szórás, de érdemes megfontolni, mennyit szeretnénk fizetni a készülékért, illetve melyik árkategóriával járunk legjobban. A mai napig kaphatók 100 ezer alatti mosógépek, ezek szinte minden esetben belépő-kategóriás termékek. Ettől függetlenül jó szolgálatot képesek biztosítani, de nem várhatunk tőlük extra készségeket és funkciókat.

Érdemes rátérni a harmadik kérdéskörre, a megfelelősségre, vagyis: melyik mosógép képes leginkább megfelelni számunkra? Elsőként a készülék típusáról kell döntést hoznunk. Az európai kínálatban jellemzően hagyományos elöltöltős, felültöltős és keskeny elöltöltős gépeket találunk. Elsősorban a rendelkezésre álló terület határozza meg, melyiket érdemes választanunk. A hagyományos készülékek minden esetben jó megoldást szolgáltatnak, amennyiben kellő méretű szabad tér áll rendelkezésre. Előfordulhat azonban, hogy minden négyzetcentiméter számít, ilyenkor a felültöltős gépek kínálnak tökéletes megoldást.


Esetükben még az előrefelé nyíló ajtó helyigényével sem kell számolni, persze közvetlenül egy fali polc alatt nem helyezhetők el, ha az gátolja az ajtónyitást. A két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni a keskeny elöltöltős készülékek.

Ne feledkezzünk meg a dobkapacitásról sem! Noha létezik alapvető ajánlás, miszerint: egyedül élők számára 4 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak 7 kg vagy afeletti kapacitás ajánlott, ezeket az értékeket egyértelműen felülírhatják a mosási szokások. Aki napi rendszerességgel gyorsan koszolódó munkaruhákat kénytelen mosni, annak nem ajánlott a legkisebb dobbal szerelt mosógépet választani.

Fontos lehet a zajszint kérdése is, különösen abban az esetben, ha a készüléket nyitott térben vagyunk kénytelenek elhelyezni. Szerencsére ma már léteznek zajcsökkentő betétekkel és elemekkel ellátott gépek. Érdemes tudni róluk.

Végezetül, fordítsunk figyelmet a kiszemelt mosógépek programjaira. Minden készülék alkalmas az általánosan ismert programok használatára, de ha különleges igényünk van – például, egy baba érkezése vagy allergia miatt antibakteriális mosásra van szükség –, abban az esetben válasszunk tudatosan!  (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online