Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A cég fizetőképességének és hosszú lejáratú követeléseinek összefüggései

2022-01-21 11:46:59

A pénzügyi gondok nem ritkák a magyar gazdaságban a vállalkozások életében, sokan küzdenek ideiglenesen vagy akár tartósan is likviditási gondokkal. A cégek nagy része csak a bankhiteleket ismeri a cég túlélése érdekében, ez pedig kiszolgáltatottá teszi őket a bankokkal szemben.

Létezik azonban olyan, a bankhitelnél kedvezőbb és gyorsabb elbírálású finanszírozási megoldás, ami nagy segítséget jelenthet bizonyos cégek életében. Ez nem más, mint a faktoring, vagy a napjainkban még egyszerűbb és gyorsabb elbírálású formája, a digitális faktoring.

Likviditást befolyásoló tényezők
Egy cég fizetőképességét számtalan összetevő befolyásolja. Először is a tudatos pénzügyi tervezés, amikor is nemcsak a mára, hanem a jövőre is koncentrál a vállalkozás, vagyis tényleges tartalékokat képez. Továbbá foglalkozni kell a kintlévő követelések behajtásával oly módon, hogy a partnerekkel lehetőleg megmaradjon a jó üzleti viszony.

A normál, 8-15 napos rövid fizetési határidő, amennyiben a partner ténylegesen fizet, nem szokott gondot okozni a cégek életében. Azonban a bizonyos iparágakban megszokott hosszú, 30-120 napos fizetési határidő viszont komoly likviditási nehézséget jelent a legtöbb vállalkozás számára, visszafoghatja vagy ellehetetlenítheti a gazdasági növekedést.


A hosszú fizetési határidő okozta problémák

A hosszú fizetési határidő felboríthatja a vállalkozás törékeny finanszírozási egyensúlyát. A forgótőke hiánya árubeszerzési nehézségeket okozhat, akadályozza a jövőbeni beruházásokat, fejlesztéseket, gátolhatja új partnerekkel üzleti kapcsolatok kialakítását.

Amennyiben egy cég a hosszú lejáratú számlák ellenértékének, vagyis saját pénzének beérkezésére várva nem tudja finanszírozni működési költségeit, az a vállalkozás működését bizonytalaníthatja el.

Megoldás a fizetőképesség rendbetételére
Hitelfelvétellel, kölcsön igénybevételével a vállalkozás újabb költségekbe veri magát, így nem feltétlen ez a jó megoldás a likviditási gondok megoldására. Érdemes elgondolkodni a faktorálás vagy a FlexiBill által nyújtott digitális faktoring lehetőségén.

Bár nem új finanszírozási megoldásról van szó, hazánkban mégis kevesen ismerik. A faktorálás az aktív, még le nem járt vevőkövetelések faktor általi megvásárlását, pénzre váltását jelenti. Egyszerűbb, gyorsabb, átláthatóbb megoldás, mint például a bankhitel, és nagy előnye azzal szemben, hogy nem az igénybevevőt, hanem a partnereket vizsgálja a faktor, így kezdő vállalkozások számára is elérhető megoldás lehet.

A hagyományos faktoring esetében 3-4 nap, míg a digitális faktoring esetében akár 24 óra alatt is pénzhez juthat a vállalkozás, hiszen a faktoring szerződés keretében a faktor a számla ellenértékének legalább 80%-át azonnal az igénybevevő rendelkezésére bocsátja.

További előnye, hogy nincs szükség hagyományos fedezetre, emellett rugalmas finanszírozási forma, és futamideje is rövidebb, ezáltal kevésbé terheli meg a céget. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online