Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőieket is a Magyar Kultúra Lovagjává avatnak

2022-01-06 17:28:00

A 25 évvel ezelőtt bejegyzett Falvak Kultúrájáért Alapítvány illetékesei az államalapítás 1000. évfordulójára, a magyar államnak szóló ajándékként hívták életre a Magyar Kultúra Lovagja címet, amellyel a kultúra és a közművelődési területén hosszú évek óta végzett (életmű) végzett kiemelkedő teljesítményt ismerik el. A cím adományozására nyílt pályázat útján a társadalmi szervezetek és alapítványok adhatnak jelölést. A közösségek titkos ajánlását – az alapító lovagokon kívül – a Kultúra Lovagrendje tagjai bírálják el, majd az alapítvány kuratóriuma hozza meg a végső döntést. A címek átadása a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó országos jellegű, hagyományos rendezvényen, a Magyar Kultúra Napja Gálán történik. Az elismeréshez kisplasztika, érem, nyakdísz, jár oklevéllel és kitűzővel.

A sorrendben 26. gálát ebben az évben január 22-én, szombaton rendezik meg a fővárosban, a zuglói Stefánia Palota színháztermében. Az elismerésre méltónak talált személyek táborában idén Márton Danku István (68 éves) magyar és ének-zene szakos tanár, valamint az áprilisban 86. születésnapját ünneplő Perna Pál, a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) elnöke is fellelhető.

Márton Danku István „A kulturális örökség ápolásáért” veheti át a címet. Lovagias tettei:
Negyvenöt éve, 1977-óta gödöllői oktatási intézmények (Török Ignác Gimnázium, Erkel Ferenc Általános Iskola, Református Líceum) tanára, diákönkormányzat segítője. Élete a zenéhez és a színjátszáshoz kötődik. Már főiskolásként játszott és rendezett színdarabokat, énekelt kórusban és fagottosként játszott kamarazenekarban. 45 éve irányít színjátszó csoportokat, szerepel színjátszó találkozókon. Műsorukkal több alkalommal külföldön is bemutatkoztak. 2000-ben alakult meg tevékenységeit összefogó civil szervezet, a Cavaletta Művészeti Egyesület, amelyben ő a Cavaletta Leánykar, a Cavaletta Nőikar karnagya és az Ad Hoc Színház rendezője. A nőikar hazánkban, a határon túli területeken és a nyugat-európai országokban több mint 50 alkalommal koncertezett. A rádió és tv felvétel mellett, megjelent három oratóriumi CD-jük és egy koncertfelvételük. Több jótékonysági előadást szerveztek. Az I. világháború történetének átadása mellett, tanítványainak bemutatja Isonzó, Doberdó és Piave környéki harcok helyszíneit. Összegyűjtötte és népszerűsíti a háború katonadalait, illetve hadisírgondozó programot szervezett a szlovéniai Volcja Draga településen. Tavaly kopjafaszentelést szervezett az olaszországi San Michele del Carso-i katonai temetőnél.

Perna Pál aKultúrával végrehajtott sikeres életminőség-fejlesztő életművéért” érdemelte ki az elismerést. Lovagias tettei:
Középiskolás kora óta fotózott, majd a váci Forte Filmgyár dolgozója lett. Itt szerzett fotóalapanyag-gyártó technikusi oklevelet, majd Nagykőrösön fényképész szakmunkás bizonyítványt. Később a Baranya Megyei Fényképész Szövetkezet műszaki vezetőjeként korszerűsítette az egész megyére kiterjedő manufakturális rendszert. Fotóriporter igazolvánnyal megnyílt számára a lehetőség a rendezvények látogatására. Bérelt illatszer- és fodrászüzletet, foglalkozott használtautó-értékesítéssel, szociálisan rászorulók részére idősotthont alakított ki. Évtizedek óta vendéglőt működtet. Életében kiemelt szerepet kapott az ének, a zene és a sport. 14 éves korában 20 tagú saját énekkarral járta végig a járás településeit. Több éven át zenekarával az ország különböző településein szerepelt. Megszállott motoros, motocross versenyző volt. Saját klubjában, saját pályáján fiatal versenyzőket tanított, akik közül többen eljutottak az Európa-bajnokságig. Tornászbalesete után kezdett írni. Versei és novellái az életről szólnak. 1995-ben kezdeményezte a Gödöllő és Környéke Turisztikai Egyesület (GKRTE) alapítását, amelynek napjainkig elnöke. A térség borrendjeivel és önkormányzataival együttműködve, tizenöt éven át más-más településen rendezték meg az „Egyházi és Világi Borok” versenyét. 2010-től a Falvak Kultúrájáért Alapítvány bevonásával az esemény a Kenyér a Bor és a Kultúra ünnepévé is vált.

Az avatási ceremónia menete
• Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratórium elnöke, a Kultúra Lovagrendje alapítója megérinti a jelölt bal vállát az avató karddal.
• A felavatott lovag aranyszínű tollal aláírja a Kultúra Lovagjai Aranykönyvét.
• A felavatott lovag a Szent Korona előtt főhajtással tiszteleg.
• A Tanácsadó Testület tagjai gratulálnak a felavatott lovagnak és átadják a címmel járó oklevelet, az ezüst kitűzőt és a nyakba akasztható emlékplakettet.

Fontos adalékként szolgál, hogy a Kultúra Lovagja címet korábban (2003) egy másik, Gödöllőn köztiszteletnek örvendő személy, a 76 éves korában, 2006 februárjában elhunyt dr. Mélykúti Csaba is kiérdemelte.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online