Vissza normál nézetbe Nyomtatás

17 évnyi átlagfizetés szükséges egy 100 négyzetméteres családi ház megvásárlásához Gödöllőn

2021-11-02 10:05:38

Ahogyan telik-múlik az idő, hazánkban országszerte emeldik a havi átlagfizetés. Ezzel párhuzamosan az ingatlanárak felfelé ívelő tendenciája is egyre meredekebb, amit a pandémia sem igazán tudott meggátolni. Ez azt eredményezte, hogy az évek múlásával ugyannyi pénzért egyre kisebb alapterületű ingatlanokat lehet megvásárolni. Az ingatlannet.hu legfrisebb adatai szerint Pest megye egyes vizsgált települései közül egy sem volt olyan, ahol a megyei havi nettó átlagfizetés elegendő lett volna egyetlen négyzetméter megvásárlásához.

Gyorsan drágulnak a házak Gödöllőn és Érden

A fiataloknak a nulláról elindulva szinte elképzelhetetlennek tűnhet a saját otthonhoz jutás. Ma már egyetlen négyzetméter megvásárlásáért is sokat kell spórolni, főleg ha valaki a fővároshoz közel szeretne letelepedni.

A különböző ingatlantípusok átlagos kínálati árai mellett a havi átlagfizetések is emelkedtek, viszont ennek a mértéke közel sem volt akkor, a mint ami az ingatlanárakban ment végbe. Pest megyében a KSH adatai szerint 2019 első félévében 219 ezer forint volt a havi átlagos nettó bér, a legutóbbi – 2021 első félévi – adat szerint pedig 263 ezer forint volt. A vizsgált időszak alatt, átlagosan mintegy 44 ezer forinttal lett magasabb a vizsgált megyében havi nettó átlagfizetés.

Ha a négyzetméter árak átlagos változásait vesszük górcső alá az egyes településeken (Cegléden, Szigetszentmiklóson, Érden és Gödöllőn), akkor azt a megállapítást vonthajuk el, hogy 2019 szeptember és 2021 szeptember között mintegy 31-199 ezer forinttal drágultak a családi házaik átlagos négyzetméter árai.

A havi 263 ezer forintos nettó fizetéssel és az idei év kilencedik hónapjának átlag négyzetméter áraival számolva, így egy 100 négyzetméteres családi ház megvásárlásához Gödöllőn 17 évnyi átlagfizetés szükséges.  Szigetszentmiklóson  és Cegléden ennél kevesebb, 15-16 évnyi, valamint 7,5-8 évnyi spórolás kellene. Érden pedig jóval több mint 18 év havi fizetésének a félrerakása szükségeltetik. Számításainkban a havi bér teljes összegének félrerakásával kalkuláltunk.


Országszerte drágák a családi házak

Magyarország nagyobb megyeszékhelyein se sokkal kedvezőbbek az ingatlanárak. Ha a havi átlagkeresetet és a családi házak szeptemberi átlagos négyzetméter árát tekintjük, akkor a havi átlagbér abszolút nem elegendő ahhoz, hogy egy négyzetmétert meg lehessen vásárolni a vizsgált megyeszékhelyeken. Jóval túlmutatnak a házak átlag négyzetméter árai a havi nettó átlagfizetéseken Debrecenben, Szegeden és Budapesten is. Az elemzésbe vont városok közül egyedül csak Miskolc eladásra kínált házainak négyzetméterre bontott átlagos kínálati árai nem haladják meg a megyére jellemző nettó havi átlagfizetést.


Mit hozhat a hazai ingatlanpiac még a télen?
Egy évtizede mindenki visszaesést várt az eladásra kínált ingatlanok áraiban. Akkoriban senki sem gondolta volna, hogy ma akár ugyanaz az ingatlant akár háromszor annyiba is kerülhet. A koranvírus első hulláma után gyorsan helyreállt a gazdaság ezen szegmense. Mindemelett a hitelpiac is szárnyal. A mostani infláció miatt mind a lakáshitel, mind pedig a hitelkiáramlás növekedni fog. Sőt, a CSOK és az 5%-os áfakulcs mellett elindul a Zöld Otthon Program is.
Ezek fényében a szakértők úgy vélekednek a jövőről, hogy ameddig a kormányzati programok jelen vannak, biztosan nem várható csökkenés, sőt még további áremelkedésre számíthatnak a befektetők a négyzetméter árakban. Forrás:ingatlannet.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online