Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Jelentős mértékű állami pénz érkezik Gödöllőre a következő években

2021-10-08 10:14:36

Szeptember végén a parlament jelentős többséggel elfogadta a felsőoktatási intézmények versenyképes működését elősegítő szabályokról szóló törvény módosítását. A módosítás a modellváltó egyetemek – köztük a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – vagyonkezelő alapítványait érintette, mégpedig finanszírozási szempontból.

A döntéshozók öt évre, vagyis: a 2022-2026 közötti időre határozták meg a vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott felsőoktatási intézmény közfeladatainak finanszírozását. A gödöllői központú MATE az előttünk álló fél évtizedre 120 milliárd forintos központi dotációt élvez, ami éves átlagban – a támogatott vagyonkezelő alapítványok rangsorában ötödik legnagyobb összegként – 24 milliárd forintot jelent.

Ugyancsak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvánnyal kapcsolatos az a hír, miszerint: a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaságban a meghatározó többségű (84,18%) állami tulajdonrészt képviselő szervezeten keresztül jelentős mértékű állami kiegészítő-forráshoz jut városunk műemlék-együttese.

Az október 5-én kihirdetett kormányhatározat értelmében idén 400 millió forinttal egészül ki a működésre fordítható keret, jövőre pedig 200 millió forintos működési többlettámogatással lehet számolni a történelmi falak között. 2023-tól a Gödöllői Királyi Kastélyt érintő beruházás lezárásáig évi 200 millió forint rendelkezésre állásáról döntött a kormány.

Érdeklődésünkre dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az idei 400 millió forintot a koronavírus-járvány miatt az első öt hónapra vonatkozott korlátozásokból, látogathatósági tilalomból eredő bevételkiesés ellensúlyozására kapta a gazdasági társaság. A jövő évben, majd azt követően esedékes többletforrás elsősorban a növekvő kiadási tételek kifizetésére nyújt majd fedezetet, remélve, hogy a beutazó turisták száma és érdeklődése mihamarabb visszaáll a járvány előtti szintre, valamint a rendezvények, családi- vagy céges események megtartásával kapcsolatos igények is fokozatosan bővülnek.

Kapcsolódó cikk: Közel egymilliárd forintból újulhat meg a Gödöllői Török Ignác Gimnázium


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online