Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ellenzéki előválasztás: a gödöllői körzet jelöltjei közül volt olyan, akinél feleslegesen érdeklődtünk

2021-09-19 12:00:16

Ha minden az előzetes elképzelés szerint alakul, szeptember 26-a után kiderül, hogy a Pest megyei 6-os számú, gödöllői központú választókerületben ki lesz kormánypárti országgyűlési képviselőjelölt legfőbb ellenzéki kihívója a jövő tavasszal esedékes parlamenti választáson. A szerepkörre hárman (Hohn Krisztina, Simon Erika és dr. Varga Zoltán) kandidálnak. Mindhármukhoz volt három egyforma + egy eltérő kérdésünk. Íme, a válaszok!

Simon Erika (Új Világ Néppárt, Demokratikus Koalíció, Liberálisok, Normális Magyarországért, Civil Bázis)


- Mennyire tartja fontosnak, hogy egy adott választókerületben olyan kihívója legyen a kormánypárti riválisnak, aki több évtizede testközelből átéli az itt lakók mindennapjait?

- Elképzelhetőnek tartom, hogy amikor helyben nincsenek jó jelöltek, akkor egy akár nem túl régóta ott élő képviselő is sokat tud tenni a választókerületért.
Abban az esetben viszont, amikor van jó helyi jelölt is, akkor az ő helyismerete, személyes kapcsolatai előnyöket jelenthetnek a helyzetek megértéséhez, problémák feltárásához, megoldási javaslatok kidolgozásához, mert a képviselői munka szolgálat, az emberek szolgálata. De még egyszer hangsúlyozom, nem látom a negatív hatását annak, ha valaki nem évtizedek óta itt élve vállalkozik erre a szolgálatra. A képviselői munka célja az emberek hatékony képviselete a magyar parlamentben.

- Eddigi közéleti, politikai pályafutása során, különös tekintettel csaknem két éves alpolgármesteri ténykedésére, mit tart a legnagyobb elért eredményének?
- Messze a legfontosabb eredményünk, hogy a COVID-19 járványhelyzetben, amikor nemhogy nem támogatta a kormány az önkormányzatokat, hanem forrás elvonással ugyanúgy meg kellett küzdenünk, mint a káoszos intézkedési tervek következményeivel, tehát mi ekkor is elláttuk a feladatunkat, részt vettünk a hetven év felettiek ellátásában, az egyik pillanatról a másikra történő intézménybezárások következményeinek kezelésében, segítettük a frontvonalban helyt állókat.
Az önkormányzati források jelentős csökkenése ellenére stabil, biztonságos gazdálkodással fejlődünk, megvalósulnak a tervezett fejlesztések és lassan közel annyi utat építettünk, mint az előző vezetés öt év alatt, ráadásul ezeket mi olyan helyen tettük, ahol ez sok ember életét könnyíti meg.
Egy megújult és egy teljesen új játszótér áll a gyerekes családok rendelkezésére, faültetésben is komolyan léptünk előre, és közterület-felügyelőket is alkalmazunk.

- Azzal együtt, hogy az ellenzék „feladata” az aktuális hatalom intézkedéseinek, ténykedésének bírálata, vannak-e olyan „vívmányok”, amiket megválasztása esetén fenntartana, folytatna a választókerületben?
- Számos olyan intézkedést látok, aminek a célja jó lett volna, támogatnám, ha egy új kormány egy más működési modellben biztosítani tudná, hogy az előnyöket ne írják felül a hátrányok.
A családokat akkor tudjuk jól segíteni, ha úgy támogatjuk például az otthonteremtést, hogy megvalósul a települések útjainak jelentős és stabil fejlesztése, az egészségügyben a várólisták csökkentése, a nevelési és oktatási intézményeknél mind a szükséges kapacitás biztosítása, mind a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülése.
Ugyanígy, hiába a minimálbér-emelkedés, ha közel 500 forint a kenyér és közel 500 forint a benzin ára.
Csak az lehet a célunk, hogy jobbá tegyük az emberek életét, a mindennapjait, érezhetően.

- Kampánya során fontos szerepet tulajdonított annak, hogy korlátozni szükséges a fővárosból az agglomerációba települők lehetőségeit, mert a települések anyagi forrása nem képes követni a lakosság számának növekedését, ami az ellátórendszer (például: oktatás, egészségügy) bővítését is igényli. Parlamenti képviselőként nem lenne célszerűbb azon dolgozni, hogy a „fékező hatás” helyett - kormányzati támogatással – a fejlesztést ösztönözzék?
- A cél az, hogy a régió fejlődése kövesse a betelepülők számát és igényeit.
Nyáron korlátozni kellett Gödöllőn a vízhasználatot, mert nem tudták kiszolgálni az itt élők igényeit. Isaszegen és Mogyoródon is 30-40 százalékos lakosságnövekedés volt az elmúlt években.
Szadán olyan módon terheli a forgalom a fő útvonalat, hogy az drasztikusan érinti az itt élők mindennapjait. Ezért lakossági igény volt a változtatás, mert ez a terhelés élhetetlenné teszi a települést.
A régióban – például – az egészségügyi szolgáltatások területén is, a finanszírozási problémák miatt nagyon hosszú várakozási listák alakultak ki. Csak két nagy népbetegséget említve: a cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri problémákat, 100 napot meghaladó előjegyzési idő is.
Tragikusak a következményei annak, amikor az infrastruktúra nem tudja lekövetni a lakosságszám növekedést.
Megértve és elfogadva azt, hogy Magyarország kormánya a családi otthonteremtéssel és egyéb kedvezményekkel próbál segíteni, szembe kell nézni azzal, hogy olyan helyzetet hozott léte, ami az itt élők napi komfortjában is jelentős negatív hatást eredményezett, mint – például – az építőanyag árak, a munkaerő költségének emelkedése, a közlekedési viszonyok drasztikus változása, a bölcsődei és óvodai férőhelyek szűkössége.
A fejlődés feltétele, hogy átlátjuk a teljes képet és olyan ütemben haladunk, hogy az itt élők életminősége ne romoljon.
Most abban az időpontban vagyunk, hogy meg kell kérdezni az embereket, hogy mit szeretnének és az ő véleményük alapján meghozni az intézkedéseket. Valódi konzultációra van szükség.

Dr. Varga Zoltán (Momentum)


- Mennyire tartja fontosnak, hogy egy adott választókerületben olyan kihívója legyen a kormánypárti riválisnak, aki több évtizede
testközelből átéli az itt lakók mindennapjait?
- Az országgyűlési képviselőválasztás elsősorban a parlament összetételéről, így a kormánytöbbségről és a kormányfő személyéről szól. Az Országgyűlésben azonban éppen azért választunk 106 egyéni képviselőt, hogy ők azokat a választókat képviseljék, akik a választókerületükben élnek. Ha egy képviselő ismeri – például – a „stromfeldiek” problémáit, vagy legalább tudja, minek a névadója volt Gödöllőn Stromfeld Aurél, sokkal gyorsabban, hatékonyabban nyújt be törvényjavaslatot, szólal fel, vagy képvisel érdekeket az ország házában. Ezért alapvető fontosságúnak érzem a társadalmi beágyazottságot, a helyismeretet, a helyi kötődést. Megjegyzem, hogy a választókerületünknek mindig olyan képviselője volt, aki évek, évtizedek óta a kerület lakosa volt a megválasztásának időpontjában.

- Azzal együtt, hogy az ellenzék „feladata” az aktuális hatalom intézkedéseinek, ténykedésének bírálata, vannak-e olyan „vívmányok”, amiket megválasztása esetén fenntartana, folytatna a választókerületben?
- A választókerületben sok olyan fejlesztés történt, ami örvendetes, még akkor is, ha sok beruházásra a korrupció, a túlárazás árnyéka vetül. Sokszor éppen azt kell mondanunk, hogy a kormányzás színvonala ellenére sikerült uniós pénzekkel oktatási, egészségügyi, infrastrukturális fejlesztésekbe fogni. A szociális- és lakhatási támogatások rendszere, bár, torz és sokak számára ketyegő bomba is, mégis sok család jutott általa saját lakáshoz. Teljes, felhőtlen támogatásomat kevés intézkedés élvezte az elmúlt tíz évben, ezek közül kettőt említenék: a dohányzás megszüntetését a vendéglátóhelyeken, illetve a kamionok előzési tilalmát az autópályákon. Mindkettő életeket ment meg.

- Eddigi politikai pályafutása során, különös tekintettel közéleti ténykedésére, mit tart a legnagyobb elért eredményének?
- Én nem a politikából élek, és eddigi pályafutásom során sem megélhetési politikusként működtem. Amikor politikai szerepet vállaltam, az vezérelt, hogy az országot visszaállítsuk a demokratikus, jogállami pályára, mert a mostani rezsimnek egyszer és mindenkorra véget kell vetni. Örülök, hogy néhány felvetésem már most, az előválasztás idején valósággá vált. Hadd emeljem ki most csak az gödöllői autópálya-felhajtó átépítését, amit nyáron javasoltam. Kicsi, de jó lépés Gödöllő és környéke közlekedésének javítása érdekében.

- Gondolom, büntetőügyekkel foglalkozó ügyvédként igencsak mozgalmasak a hétköznapjai. Esetleges megválasztása esetén az egyéni parlamenti képviselőség is teljes, a terepmunkában is elmélyülő embert kíván. Hogyan oldaná meg a kettősségből eredő feszített tempót?
- A hazai jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy országgyűlési képviselőként ügyvédi praxist folytassak. Megválasztásom esetén teljes energiámmal, teljes jogi tudásommal az ország javát kívánom szolgálni, elkötelezetten fogok harcolni a jogállam visszaépítéséért, a bűnök megtorlásáért, a tiszta közéletért, azzal, hogy a jelenlegi ügyfeleim képviseletét, védelmét két kollegám, velem egyeztetve fogja ellátni.

Hohn Krisztina
(LMP, Új Kezdet, Mindenki Magyarországa Mozgalom, MSZP, Párbeszéd, Jobbik, 99 Mozgalom)
- Mennyire tartja fontosnak, hogy egy adott választókerületben olyan kihívója legyen a kormánypárti riválisnak, aki több évtizede testközelből átéli az itt lakók mindennapjait?
- Eddigi közéleti, politikai pályafutása során, különös tekintettel 12 éven át tartó polgármesteri ténykedésére, mit tart a legnagyobb elért eredményének?
- Azzal együtt, hogy az ellenzék „feladata” az aktuális hatalom intézkedéseinek, ténykedésének bírálata, vannak-e olyan „vívmányok”, amiket megválasztása esetén fenntartana, folytatna a választókerületben?
- Az ellenzéki előválasztási jelöltek közül Ön az egyetlen, aki most is parlamenti képviselő. Ha nem nyeri meg az előválasztást, majd a jövő tavaszi választást, búcsút kell intenie a jól jövedelmező tisztségnek. Van „menekülési útvonala” erre a helyzetre? Ha igen: elárulná, mi az?


Ezeket a kérdéseket szeptember 14-én 17 óra 45 perckor juttattuk el emailen Hohn Krisztinához. Mánfa volt polgármestere szeptember 16-án 12 óra 27 perckor azt válaszolta: Köszöni a megkeresést, a válaszokat hamarosan küldi. A jelölteket arra kértük, hogy legkésőbb szeptember 17-én délig adják meg válaszaikat. Kérésünknek ketten (Simon Erika, Varga Zoltán) eleget tettek, Hohn Krisztina azonban nem. Szeptember 18-án, a délutáni órákban sms üzenetet váltottunk a hírportálunkat hitegető jelölttel, aki előbb azt írta: természetesen küldöm, majd amikor rákérdeztünk, hogy várhatóan mikor, úgy reagált: rövid időn belül.
Hohn Krisztina válasza azonban mindeddig nem érkezett meg. Nem volt más választásunk, mint 48 órával a kért válaszadási határidő után – szem előtt tartva a másik két, kérdéseinkre időben és készséggel reagáló jelölt korrekt együttműködését – megjelentetni a cikket.
Jobban szerettük volna, ha a kérdésekre az érintett személy ad választ, ennek hiányában azonban azt gondoljuk, mindenkinek joga van találgatni és következtetéseket levonni a történtekkel kapcsolatosan.

Kapcsolódó cikk: Ellenzéki előválasztás: beszédesek a gödöllői felmérés adatai


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online