Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szempontok, amikre nem árt figyelni egy lakásfelújítás tervezésekor

2021-06-26 16:12:14

Néhány év elteltével időről időre szükséges a lakás vagy a ház bizonyos részeinek felújítása, egy tisztasági festés vagy egy nyílászárócsere – hogy csak a kisebbeket említsük. De egy használt lakás megvásárlásakor is elképzelhető, hogy egyes helyiségek nem úgy néznek ki, ahogyan mi szeretnénk, és a beköltözést meg kell előzze egy kis tatarozás.

Néhány szó a pénzügyi tervezésről
Nem kérdéses, hogy a felújítás költségeit jó előre meg kell tervezni, de van néhány szempont, amelyre még tanácsos ezeken felül is odafigyelni. Alapvetően két külön csoport a szakemberek munkadíja és az anyagköltség, de fel kell készülnünk nem várt kiadásokra is, amelyek egy felújítás során akaratlanul is felbukkanhatnak.

Előfordulhat, hogy a felújításunk olyan nagyszabású, hogy néhány bútort el is kell vitetnünk, sőt, mi magunk is albérletbe kényszerülünk ezekre a hetekre. Érdemes a barátokat megkérdezni, hogy átcuccolhatunk-e arra az időszakra, mert egy raktár és egy albérlet rendesen meg tudja dobni a kiadásokat.

Ha költözésről is szó van, akkor annak költségeivel is kalkulálni kell, és ne feledkezzünk meg a lakásbiztosítás megkötéséről sem! Ha egy nagyobb bontásra, falak áthelyezésére is sor kerül, akkor pedig még egy konténert is bérelni kell.

Ezekre a kiadásokra érdemes a felújítás előtt több hónappal, akár évekkel előre felkészülni, és bizony lehetséges, hogy egy kisebb összegű hitelt is fel kell venni, hogy biztosan rendben legyen minden. Érdemes nyomon követni a pályázatokat, mert lehet, hogy egy támogatással jelentősen tudjuk csökkenteni a kiadásainkat!


Váratlan események, amiket azonnal orvosolni kell

Egy társasházban gyakori probléma, hogy az egyik lakó eláztatja a másikat. Ilyen esetekben a fürdőszoba is felújításra szorul. Jobb esetben csak a csempéket kell cserélni, nagyobb beázás esetén pedig akár a szanitereket is. Lehetséges, hogy a társasház fizeti egy részét, de nem árt, ha a saját biztosítással is felvértezzük magunkat az ilyen események ellen.

Régi családi házaknál visszatérő probléma lehet a tetőn keresztüli beázás, vagy a falak penészesedése. A villamoshálózat is elavult lehet az ilyen helyeken, ezeket sürgősen javítani kell, mert a megelőzés mindig kisebb terhet ró ránk, mint a javíttatás. A számlákat mindig meg kell őrizni, és javasolt fotózni a javítás előtti és utáni állapotot is!

Ügyintézésekre szánt idő
Sokszor több stresszt okoz a bejelentésekkel járó vesződség, mint maga a felújítás fizikai megterhelése. A közműveknél a 30 napos határidőből egyrészt könnyű kifutni, másrészt előfordulhat, hogy amíg várunk egy ügyintézés lezárultára, addig nem tudunk egy másikat elintézni.

Érdemes az adminisztrációs teendőket külön papíron összeírni, a listát pedig mindig észben tartva, akár már a felújítás vagy költözés előtt elkezdeni intézni. A kiválasztott festéket és csempéket is javasolt jó előre beszerezni, nehogy azzal kelljen szembesülnünk, hogy nincs raktáron.

A jó hír viszont az, hogy a lakásbiztosításod megkötésével nem kell sietned, az Allianz Hungáriánál nyugodt körülmények között, online is megkötheted! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online