Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Huszonöt éve robbant ki a gödöllői városvezetés balatonlellei üdülő-felújítási botránya

2021-05-10 16:27:29

Az 1990-es évek közepén a gödöllői képviselőtestület tagjai elhatározták, hogy felújíttatják és téliesíttetik a város tulajdonában lévő balatonlellei üdülőt (korábban úttörőtábor). Ha minden az 1996. május 10-ére tervezett átadáshoz kötött elképzelés szerint alakult volna, akkor 25 éve, azaz: 1996 nyarán a gödöllői gyermekek, mint elsődleges célcsoport, birtokba vehették volna a Magyar Tenger partjától több száz méterre, az Úszó utca 5. szám alatt található létesítményt. Nem így lett…

Annak ellenére nem, hogy a turnusokat előzetesen meghirdették a nyári hónapokra, ám a jelentkezők foglalását visszamondták, kikapcsolódásuk elmaradt. Egy évvel később, 1997 augusztusában már beindult az élet a lellei ifjúsági táborban, aminek rekonstrukciója, a felújítás körüli hitelfelvételi és kivitelezési botrányok miatt országosan is elhíresült.

Említést érdemel, hogy 1995. május 17-én Gémesi György négy cégtől kért ajánlatot, 8 napos határidővel. A beérkezett vállalási árak alapján kiderült, hogy mintegy 150 millió forint körüli összegből kihozható az üdülő megújítása, ám a korabeli sajtóhírek szerint több mint 100 millió forinttal „elszállt” a projekt kiadás oldala. Amikor a város csúcsvezetése észlelete a bajt, belső vizsgálatot rendelt el, hogy ki(k) vonható(k) felelősségre a kivitelezési hiányosságokért és a jelentős mértékű drágulás okozta vagyonvesztésért. Házon belül a pénzügyi bizottság tizenegy alkalommal ülésezett az ügyben, de a polgármesterhez hű lokálpatrióta klubos többség sikeresen akadályozta, hogy – a skandalum kapcsán később menesztett hivatali irodavezetőt leszámítva – önkormányzati tisztségviselők besározódjanak.


Fordulatot jelentett a kínos ügyben, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is ráirányította a figyelemét a félrecsúszott lellei beruházás pikáns részleteire. A vizsgálódók 1997 áprilisára készültek el jelentésükkel, amiben – az alpolgármester, a jegyzőasszony és helyettese, valamint a VÜSZI Kft. igazgatója mellett – Gémesi György felelősségét is megfogalmazták. Nevezetesen: „a kivitelezési szerződésben nem szereplő készfizető kezesség, illetve a jelzálogjogi szerződés megalapozott céginformációk nélküli vállalásáért, megkötéséért a polgármestert terheli a felelősség”.
A sorok láttán Gémesi György azzal próbált védekezni, hogy az ellenőrzést végzők nem rendelkeztek jogosultságukat igazoló megbízólevéllel és vizsgálati tervvel sem. Az ÁSZ akkoriban erre úgy reagált, hogy a vizsgálatokhoz nem szükséges megbízólevél, a számvevőket igazolványuk is feljogosítja a vizsgálatra, ami ebben az esetben a lellei tábor felújítása körüli hiányosságok és mulasztások feltárásra irányuló célvizsgálat volt, vagyis, nem kellett hozzá terv.

Eladási szándék, részleges felújítás, majd bérbeadás, lemondás, bérbeadás
A lellei üdülő-sztori érdekes adaléka, hogy 2008-ban már volt olyan szándék, hogy a gödöllői önkormányzat megválna a balatonlellei létesítményétől. Az ügylettől 13 esztendeje – irányárként – 400 millió forintos bevételt reméltek. Ma már tudjuk, hiába…

2016-ra az idő vasfoga, valamint a vendégek által elvárt követelmények aktuálissá tették az akkorra már évről évre egyre növekvő mértékű veszteséget termelő üdülő részbeni felújítását, fejlesztését. Az illetékesek közel 16,5 millió forintos fedezetet biztosítottak a részleges rekonstrukcióra.

Az elmúlt két és fél évtizedben a gödöllői önkormányzat balatonlellei táborát üzemeltette a VÜSZI Kft., majd 2013 és 2017 között a Kalória Nonprofit Kft. Három évvel ezelőtt a városvezetés az üdülő – Villa Oliver Kft-nek történő – bérbeadásáról határozott, nyolc hónap múlva pedig arról, hogy a felek 2023. március 1-jéig érvényesíthető vételi jogot alapítanak, aminek ellenértékét bruttó 217 millió forint forgalmi értékben határozták meg. Tették ezt azzal a kikötéssel, hogy amennyiben az ügylet teljesítésének igazolására legkésőbb 2023. május 30-ig nem kerül sor, úgy a szerződést a felek megszűntnek tekintik.

A helyzet a tavalyi év végén nagyot változott, hiszen a bérlő – a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva – 2020. december 31-i hatállyal felmondta a szerződést. Március 19-én új pályázati kiírás látott napvilágot, az érdeklődőknek 11 napjuk maradt arra, hogy ajánlatot tegyenek.

Életszerűnek és véletlennek nem igazán nevezhető fordulatot jelentett, hogy a felhívásra egyetlen kandidálóként a budapesti székhelyű Villa Oliver Kft. jelentkezett, és – a korábbi díjra havi nettó 10 ezer forintot rápakolva – éves szinten nettó 7.120.000 forintos bérleti díj megfizetésére tett ajánlatot.
A balatonlellei üdülő különös, fordulatoktól sem mentes története innen folytatódik...


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online