Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csökkenő tendenciát mutat Gödöllő iparűzési adóbevétele

2020-12-22 18:19:28

Amióta Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány a következő évben megfelezi a kis- és középvállakozások, illetve az egyéni vállalkozók (ahol a nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg értékhatára legfeljebb 4 milliárd forint) által az önkormányzatoknak fizetendő iparűzési adó mértékét, forr a politikai hangulat az országban. A kabinet döntését erőteljesen kifogásolók táborát erősíti Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke is.

A rendelkezésre álló pénzügyi zárszámadásokból kigyűjtöttük az elmúlt három évben (2017-2019) Gödöllőre vonatkozó legfontosabb költségvetés-teljesítési összegző adatokat, amik segíthetnek abban, hogy tisztább legyen a kép azzal kapcsolatosan, hogy a vizsgált időszak gödöllői büdzséinek esetében milyen nagyságrendű összegekről és milyen tendenciákról van szó, akár a kiadási, akár a bevételi oldalon.
Első blikre szembetűnő, hogy növekvő trendet mutat a központi költségvetéstől kapott működési támogatás, ugyanakkor a kötelező feladatokra elköltött pénz is évről évre több volt.


A számhalmaz értelmezéséhez adalékként szolgálhat, hogy

• az iparűzési adó mértékének több százmilliós, tendeciózus csökkenésében közrejátszott a TEVA kivonulása (2020-ra a terv 2.332.000.000 forint),
• a szolidaritási adó mértékét a település adóerő-képessége határozza meg, ezt a tételt mindig az előző év adóbevételének tükrében érdemes elemezni,
• a gödöllői helyiadó-bevételt az iparűzési adó átlagosan 73,9 %-kal táplálta 2017 és 2019 között,
• a teljes városi bevételéhez képest az iparűzési adó aránya az elmúlt három évben egyszer sem érte el az egyharmados mértéket.

Nézzük, miként fogalmaz a helyi rendelet az iparűzési adóról!
Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység. Az adó mértéke az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóalap 2 %-a, az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén naptári naponként 5.000 forint.
Mentes az adó alól az a vállalkozó akinek a vonatkozó törvényi előírása alapján számított vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2 millió forintot.

Mire lehet számítani 2021-ben?
Azt gondoljuk, a 2021-es városi büdzsé „milyenségének” legfontosabb kérdése az, hogy az iparűzési adóbevétel hány százalékát teszi ki a multik által befizetett összeg, és mennyi a kisebb volumenű vállalkozások hozzájárulása a gödöllői költségvetéshez. Most, a koronavírus-járvány megfékezése miatti készültség idején úgy tűnik, hogy elsősorban a nem kötelező feladatok (pédául: polgármesteri keret, városi marketing és kommunikáció, nemzetközi kapcsolatok, közterületi rendezvények, művészeti csoportok támogatása) finanszírozása lehet az áldozata a „közös teherviselésnek”.

Kapcsolódó cikk: Megközelíti a negyedmilliót Gödöllő egy főre eső konszolidált adóssága


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online