Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem szabják át a gödöllői központú választókerületet

2020-12-15 16:52:56

Létezett egy olyan törvényjavaslat, ami a tizenkettőből tíz Pest megyei országgyűlési választókerület területét javasolta megváltoztatni. A módosítást a Párbeszéd kezdeményezte, alapul véve a Nemzeti Választási Iroda (NVI) korábbi vezetőjének ajánlását.

A körzetek átszabását azzal indokolták, hogy a szóban forgó választókerületekben a voksolásra jogosultak száma jelentősen, akár 20 százalékot meghaladó mértékben eltér a 74.874 főben megállapított országos számtani átlagnál.
A javaslat érintette a gödöllői központú Pest megyei 6-os számú választókörzetet is, ahol 2018-ban 85.531 fő volt a szavazóköri névjegyzékben lévő választópolgárok száma.

A módosítást azonban december 15-én nem fogadhatta el a parlament, mivel a zárószavazás előtt ezt a részt kivették a választójogi törvény megváltoztatását célzó indítványból. Ha nem így történt volna, akkor a honatyák arról dönthettek volna, hogy gödöllői körzethez tartozó települések (17) köréből kikerül Isaszeg (9.302 választásra jogosult polgár), és helyette 2022-től ehhez a körzethez tartozik Csömör (7.602 választásra jogosult polgár). Az adatokból kiszámítható, hogy a változtatás nagyságrendileg 1.700 fővel csökkentette volna a gödöllői központú választókerületben voksolásra jogosultak számát.
Az alábbi térlépen piros vonallal az új körzethatárokat jelöltük, zölddel pedig a mostanit, ami érvényben maradt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online