Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Varga Kálmán már csak „simogatja” az új gödöllői kastélykötet szövegét

2020-12-07 18:12:25

Tavasszal adtunk hírt arról, hogy Varga Kálmán, a Grassalkovich-kastély kutatója a műemlék-együttes történetét feldolgozó új könyv kéziratán dolgozik. A történész akkor azt mondta, hogy év végére készül el a munkával.

- Közeledik az év vége. Sikerült befejezni a művet, és ha igen, hogyan tovább?
- Igen, örömmel mondhatom, hogy elkészültem a kézirattal! Jelenleg már csak a szöveget „simogatom” és a képeket válogatom hozzá.

- Mondjon néhány szót arról, tartalmilag hogyan áll össze a tervezett kötet és milyen terjedelmű.
- Lényegében egy integratív, tudományos összefoglalója mindannak, amit a kastélyról ma, a 21. század elején tudunk. Egyrészt áttekinti az építéstörténetet, egészen a 2000-es évekig tartó helyreállításig, másrészt tárgyalja a kastélybéli élet históriáját, nagyjából az 1990-es évekig. Emellett függelékként adja az építtető Grassalkovichok családfáját és az – úgynevezett – műemlékiség történetét is. Szakirodalmi- és képjegyzék, majd angol, illetve német ismertetés egészíti ki a törzsszöveget. Terjedelmileg meglehetősen nagy, úgy 25-26 szerzői ív, azaz: több mint 1 millió karakter, s ha hozzáteszem a csaknem 200 képet, egy 400-450 oldalas munka az eredmény.

- Tavasszal felmerült, hogy a kiadást a kastély vállalja fel és 2021 tavaszán megjelenhet a könyv.
- A helyzet azóta megváltozott, mert a kastély – hivatkozva a nehéz anyagi helyzetre – kihátrált a kiadói szerepből.

- El lehet árulni, mekkora összegbe kerülne a kiadás?
- Persze… az előzetes kalkulációk szerint a grafikai-előkészítés és a nyomdai kivitelezés költsége meghaladja az 5 millió forintot. Ebben nincs szerzői honorárium, mert én a munkát ügyszeretetből végeztem. Némi derűvel azt is mondhatom, hogy nálam ez már hagyomány, mert egyetlen, Gödöllővel kapcsolatos könyvem esetében sem vettem fel tiszteletdíjat.


- Akkor most hogyan tovább?

- Szerencsére, van egy alapítvány, amely vállalkozik a könyv megjelentetésére, bár, ennek feltétele, hogy sikerüljön önzetlen támogatókat is mozgósítani a pénzügyi fedezet előteremtéséhez. Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik, hogy vannak potenciális szponzoraink, akik révén a költségek harmada már biztosított.

- Mondana a támogatókról valamit? Kik és mekkora összeggel segítenek?
- Még vannak nyitott kérdések, ezért nem volna korrekt feltárnom a részleteket. Mihelyt létrejönnek a támogatási megállapodások, örömmel fogom megosztani a neveiket a nyilvánossággal, mert meg is érdemlik.

- És a hiányzó összeget honnan lehet előteremteni?
- Egyrészt megpróbálunk még szerezni szponzorokat, másrészt – valószínűleg januárban – elindítunk egy előfizetői-támogatói rendszert is. Utóbbinak a lényege, hogy annak a neve, aki előjegyezteti a kötetet és az áron felül pár ezer forinttal még hozzájárul a költségekhez, bekerül a kötet támogatói közé. A már eddig is tapasztalt érdeklődés alapján nem vagyok borúlátó, bár, kétségtelen, hogy számítunk még jelentősebb támogatásokra is.

-  Ha valaki előre érdeklődne a könyv iránt, hol tájékozódhat?
- Pillanatnyilag én vagyok a biztos pont… Örömmel veszem, bárki is keres ezzel kapcsolatban. Magam is fent vagyok a facebook-on, rám lehet keresni, de azt hiszem, aki meg akarna engem találni a városban, nem lenne nehéz dolga.

- Ezek szerint van esély rá, hogy tavasszal kézbe vehetjük az új kastélykönyvet?
– Mindenképpen! Ahogy említettem, akadnak még bizonytalanságok, a borító is tervezési fázisban van, de reménykedem, hogy hamarosan megoldódnak és szervezhetjük a könyv bemutatóját is…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online