Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Januártól fizetésre kötelezik a súlyos gépjárműveket Gödöllő egyes útjain

2020-12-01 10:51:13

Január 1-jétől behajtási engedély szükséges a korlátozással védett gödöllői önkormányzati kezelésű közutakra azon, a súlykorlátozásban előírt össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára, amik használni kívánják a közutat. Erről Gémesi György – élve a különleges jogrendben ráruházott feladat- és hatáskörrel – fogadott el polgármesteri rendeletet.

A szabályozást azzal a céllal kívánják meghonosítani, hogy a város kezelésében lévő, súlykorlátozással érintett utak állapota ne romoljon az eddiginél jelentősebb mértékben, illetőleg a teherautó-tulajdonosok által befizetett díjból jusson ezen járófelületek felújítására.

A rendelet hatálya nem terjed ki:
• a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművekre,
• az élet- és vagyonbiztonság védelme érdekében behajtó gépjárművekre,
• a rendvédelmi szervek, a büntetetés-végrehajtás, a polgári- és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által üzemben tartott járművekre,
• a műszaki- és baleseti mentést, közüzemi hibaelhárítást végző járművekre.

Ami a díjtételeket illeti, a legkisebb tétel 4.500 forint/nap, a legtöbbet, 675 ezer forintot pedig annak kell fizetni, akinek járműve meghaladja a 32 tonnát és egész évben használni kívánja a súlykorlátozással védett helyi közutat. A tarifatáblázat ide kattintva olvasható! A behajtási díjból 50-75% kedvezményt kaphatnak azok a Gödöllőn bejelentett telephellyel rendelkező vállalkozások, akiknek nincs helyi adó, vagy egyéb köztartozása az önkormányzat felé.

A behajtási engedélyt december 1-jétől a jegyzőnél lehet igényelni: részben az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, részben elektronikus úton.
Az intézkedés hatásai egyelőre nehezen számíthatók ki, abban azonban többek véleménye is megegyezik, hogy a behajtási díj beépülhet a fuvardíjba, amit a végfelhasználókra, így akár a lakossági megrendelőkre háríthatnak át.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online