Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A járványhelyzet fokozza az online térben bűnözők aktivitását

2020-11-06 10:20:33

A pandémiás időszakban az online bűncselekmények elkövetői egyre gyakrabban hivatkoznak olyan jelenségekre, eseményekre – például: a koronavírusra, annak gyógymódjaira, illetve az esetleges állami támogatások, segélyek folyósítására, közéleti személyek „adományaira” vagy akár nyereményjátékokra is –, amik ilyenkor fokozott érdeklődést keltenek a gyanútlan felhasználókban – olvasható a police.hu oldalon.

A kiberbűnözők adathalász e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes- vagy bankkártya-adatokhoz jutni, amiket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.
Fontos tudni, hogy a közigazgatási szervek soha nem a közösségi média felületeken vagy e-mailben keresik meg a lakosságot esetleges támogatások folyósításával kapcsolatban, az minden esetben kizárólag hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy ügyfélkapun – keresztül történik.

Különös figyelemmel kell eljárni minden olyan esetben, amikor a weboldal, az elektronikus levél küldője vagy a hirdetés feladója a koronavírusra hivatkozik és bármilyen személyes- vagy bankkártya-adat megadását kéri. Az ilyen oldalak, illetve levelek sokszor egyszerű formázást, nyelvtanilag helytelen mondatszerkezeteket vagy kifejezéseket használnak, hiszen azokat egyszerre több nyelven, tömegesen hozzák létre.

Soha nem szabad megadni a bankkártya adatait olyan weboldalon, aminek létezéséről csupán egy figyelem-felhívó üzenet alapján értesült! Az ismeretlen webhelyeken regisztráláskor mindig ügyelni szükséges arra, hogy olyan jelszót válasszunk, amit más szolgáltatásokban nem használunk, hiszen az elkövetők célja sok esetben csupán a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése.
Ha valaki már regisztrált ilyen weboldalon, érdemes lecserélni az e-mail és a közösségi média felületeken regisztrált fiókjának jelszavát, valamint korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát, illetve annak cseréjét igényelni az esetleges későbbi visszaélések megelőzése érdekében.

Ha valaki gyanús weboldalt talál, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett Internet Hotline felületen tudja jelenteni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online