Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rendkívüli jogrend: Gödöllőn is a polgármesteré a képviselőtestület feladat- és hatásköre

2020-11-04 18:28:54

A november 3-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében ismét bevezették a tavasszal már alkalmazott rendkívüli jogrendet és kihirdették a veszélyhelyzetet. Az intézkedés jelentősen érinti az önkormányzatok működését (is).
Ilyen esetben a települési önkormányzat képviselőtestületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A településvezető azonban nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

Veszélyhelyzetben nem engedélyezett a képviselőtestületi ülések összehívása, miként a bizottsági üléseké sem. A képviselőtestület valamennyi hatáskörét a polgármester gyakorolja, a képviselőtestületnek veszélyhelyzetben nincs döntési jogökre.
Az viszont megengedett, hogy a polgármester elektronikus úton (e-mail) kikérje a képviselők véleményét, ám a döntési felelősség minden esetben kizárólag a polgármesteré. A polgármester minden szükséges kérdésben dönthet a képviselőtestület helyett. Veszélyhelyzetben a település vezetője rendeleteket is alkothat.
Ugyanakkor: a veszélyhelyzet elmúltával az önkormányzati képviselők felülvizsgálhatják a polgármesternek a veszélyhelyzet ideje alatt hozott döntéseit, valamint az alkotott rendeleteit is. A polgármester kezébe adják azt is, hogy eldöntse, a veszélyhelyzet alatt kapnak-e tiszteletdíjat a képviselők.

Lássuk, mindez milyen hatással lehet a gödöllői önkormányzat idei működésére! A szeptemberben elfogadott második féléves munkatervben november 19-én, a reggeli órákban képviselőtestületi ülés (napirenden – többek között – a helyiségbérleti, a földbérleti és a földhaszonbérleti díjak felülvizsgálata, a környezeti állapot értékelés elfogadása, az integrált településfejlesztési stratégia végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadása, a helyi adókról szóló rendelet módosítása), a kora esti órákban pedig közmeghallgatás szerepel. December 10-én – mások mellett – az önkormányzat jövő évi belső ellenőrzési terve, illetve a Gödöllő Városért díj és a Gödöllő Kultúrájáért díj odaítélése olvasható a döntést igénylő témakörök között.

A dolgok jelen állása szerint az említett kérdésekben a polgármesternek kell majd határoznia, miként azokban az ügyekben is, amik időközben felmerülnek, és jóváhagyásuk vagy elvetésük nem tűr halasztást. Az egyik ilyen a Szabad Városok Szövetsége által kezdeményezett helyi népszavazás az uniós források „helyes felhasználásának” kérdésében, aminek kiírásáról – az ölébe hullott jogi lehetőség miatt – elvileg Gémesi György egyedül dönthet. A kérdés csak az: megteszi-e? Lehet tippelni…


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online