Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ezer főre vetítve 13,58 bűncselekmény jutott 2019-ben Gödöllőn

2020-10-22 08:56:11

Amint arról egy hónappal ezelőtt hírt adtunk, a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt tavaszi korlátozások miatt szeptemberre „csúszott” a Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2019-ben végzett tevékenységéről szóló beszámoló. Eredetileg úgy volt, hogy az ősz első hónapjában a gödöllői képviselőtestület tagjai megismerhetik a Gödöllői Rendőrkapitányság tavalyi ténykedésének legfontosabb adatait is, de erre csak október 22-én került sor, amikor Farkas Imre ezredes, megbízott gödöllői rendőrkapitány tárta a várost irányító grémium tagjai elé a terjedelmes dokumentációt, amit a képviselők ellenvetés nélkül jóváhagytak.

Mérséklődő bűncselekmény-szám, javuló nyomozáseredményességi mutató
Egy tavaly lezárt, több mint két és félezer eredményes lappal rendelkező okirat-hamisítási ügy miatt 2019-ben jelentősen – a 2018-as 2.482 esetszámról 4.797 esetszámra – emelkedett a bűncselekmények száma a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén (8 város, 18 község). A kép azonban csalóka, hiszen a jelentősebb horderejű bűnesetek közül többen is csökkenés tapasztalható.  Kedvező az a tendencia is, ami a nyomozáseredményességi mutatóra vonatkozik, hiszen a 2018-as 56,3 százalékhoz képest, az arányszám 70,9 százalékra nőtt 2019-ben.
Ami a közlekedési balesetek számának alakulását illeti, csökkentek a halálos kimenetelű tragédiák (2018-ban 12, 2019-ben 7), valamint a személyi sérüléssel járó szerencsétlensége száma is mérséklődött, összességében 4,5 százalékkal.

Farkas Imre rendőr ezredes beszámolójában utalt arra, hogy a Gödöllői Rendőrkapitányság személyi állománya az elmúlt évben jelentős túlterheltség mellett kényszerült feladatainak ellátására. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elvégzett munka minősége ne felelne meg az elvárásoknak, amik közül talán a legfontosabb a lakosság szubjektív biztonságérzetének megőrzése, javítása.

Gödöllőn tavaly 436 bűncselekmény történt (2018-ban 581). Közterületen 128, kiemelten kezelt 267. A listát a vagyon elleni bűnesetek vezetik (213 eset). A városban elkövetett bűnesetek mennyisége ezer főre vetítve 13,58 arányszámot eredményez, ami abból a szempontból mindenképpen kedvező, hogy alulmúlja a kapitánysági átlagot (25,69).
Az elmúlt esztendőben Gödöllő területén 56 olyan közlekedési baleset történt, ami rendőri intézkedést igényelt. Ebből 2 végződött halállal, 9 súlyos-, míg 45 könnyű sérüléssel járt. A beszámoló Gödöllőt érintő része ide kattintva tanulmányozható.

Szóbeli kiegészítésében Farkas Imre a városban bekövetkezett bűncselekmények számának, illetve az ezer főre vetített arányának jelentős csökkenését emelte ki. A legnagyobb problémát ezen a területen a betöréses lopások számának időnként szaporodása jelenti. A rendőrkapitány köszönetét fejezte ki a térfigyelő-kamerák felvételeit kezelő közterület-felügyelet munkatársainak.
A közlekedési baleseteket előidéző okok között sajnálatos módon a megyei átlagot is számottevően meghaladó mértékben lelhető fel a járművezetők ittas vagy bódult állapota. A kedvezőtlen tendencia visszaszorítása érdekében a jövőben erőteljesebben kívánnak fellépni, miként a megengedett sebességet túllépő renitensek ellen is – fogalmazott a Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője, aki a napirend tárgyalása végén a magyar rendőrség fennállásnak 100. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékplakettet adott át Gémesi Györgynek.

Farkas Imre február végén a Régió Plusz TV stúdiójának vendége volt, ahol – többek között – arról is beszélt, hogy nem dőlhetnek hátra a bűnelkövetésre készülők, miként a renitens közlekedők sem.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online