Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllő is támogatta, hogy új fejezet nyíljon a Zöld Híd Kft. életében

2020-09-08 11:07:36

Két órával azt megelőzően, hogy szeptember 8-án, Kistarcsán 10 órakor elkezdődött az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tanácsülése, rendkívüli képviselőtestületi tanácskozást hívott össze Gémesi György. A gödöllői polgármester egyetlen napirendi pontot jelölt meg, annak a – helyszínen kiosztott – javaslatnak a megtárgyalását és elfogadását, hogy a városvezetés delegáltja milyen álláspontot képviseljen a társulás legfőbb döntéshozó szervének kistarcsai összejövetelén.

A napirendi pont megszavaztatása után Gémesi csavart egyet a történeten, miután – szenzitív gazdasági adatokra és érdekre hivatkozva – zárt ülés elrendelésére tett javaslatot, amit a képviselők elfogadtak. A tanácskozást követően annyit sikerült megtudni, hogy a gödöllői önkormányzatot a társulási tanács ülésén képviselő Bárdy Péter alpolgármester olyan felhatalmazást kapott, hogy igennel szavazzon a társulás jövőjét alapvetően meghatározó előterjesztésekre.

Csaknem egymillió lakos szemétszállítási szolgáltatásának ellátása a tét
Merthogy igencsak fontos döntés(ek) előtt álltak a társulási tanács tagjai. A több mint 100 település mintegy 300 ezer lakosa képviseletében megjelenteknek – mások mellett – határozniuk kellett a gödöllői székhelyű Zöld Híd Kft. közel 300 millió forintos tőkepótlásáról, illetőleg a kecskeméti székhelyű, ceglédi ügyintézési központtal rendelkező, 600 ezer lakos számára szemétszállítási közszolgáltatást végző Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-vel (DTKH) történő együttműködés részleteiről is.

Az esetleges jogi dilemmákat feloldandó, nyilvánosságra hozták, hogy a minisztériumi és ezzel összhangban a kormányhivatali állásfoglalás alapján a társulás által alapított gazdasági társaság (Zöld Híd Kft.) vagyona nem minősül sem önkormányzati, sem nemzeti vagyonnak.

Azt is egyértelművé tették, hogy a Zöld Híd Kft. jogszabályi előírásoknak megfelelő működésének feltétele a pénzügyi helyzet stabilitása, a tőkepótlás végrehajtása. A társaság saját tőkéje az NHKV Zrt-vel történt visszamenőleges egyeztetések eredményeként a 2017-es évre vonatkozóan 112.955.000 forintra módosult, a 2018-as évre pedig mínusz 172.195.000 forint lett, 285.150.000 forint veszteség mellett. A 2019-es gazdasági évet a társaság 30.221.000 forint veszteséggel zárja.
A Zöld-Híd Kft. alapítás óta fennálló jegyzett tőkéje 92 millió forint, míg a jelenlegi saját tőkéje mínusz 202.417.000 forint. Ahhoz, hogy a társaság a vonatkozó jogszabályoknak maradéktalanul megfelelve tudjon tovább működni, legalább 294.417.000 forint összegű tőkepótlás szükséges. Csakhogy az ezzel összefüggésben készített előterjesztésben az állt, hogy felszabadítható társulási és önkormányzati forrás hiányában a tőkepótlás csak külső forrás bevonásával biztosítható.

És itt jött képbe a DTKH Kft., amely 45.080.000 forintos vételár-ajánlatot tett a nemzetközileg is jegyzett könyvvizsgáló által 92 millió forintban meghatározott cégértékű Zöld Híd Kft. 49%-os üzletrészére, és kisebbségi tulajdonosként vállalta a rá eső 144.264.000 millió forintos tőkepótlási összeg megfizetését.
Ebből az is következik, hogy a Zöld Híd Társulásnak 150.153.000 forintot kell tőkepótlásra fordítani, aminek fedezete részben a 45.080.000 forintos vételár, részben pedig a Zöld Híd Kft-vel szemben fennálló tagi kölcsön szerződéseiből származó 105.073.000 forint apportálása.

A társulási tanács tagsága meghatározó, 94,6 százalékos többséggel (71 igen 1 nem, 3 tartózkodás) fogadta el a javaslatokat, ezáltal új fejezet kezdődhet a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. történetében.


Hogyan jutottunk el idáig?

Emlékezetes, hogy Gémesi György 2018 novemberében lemondott a társulásban betöltött elnöki tisztségéről, amit Vác akkori polgármestere vett át. Fördős Attila átvizsgáltatta a szervezet gazdálkodását, majd 2019 augusztus végén ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Pest Megyei Főügyészségen. Szűk két hónap elteltével jött a hír, miszerint: az állítólagos súlyos gazdálkodási hiányosságok tárgyában remélt nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság el sem kezdte, ezért a feljelentést október 16-án kelt határozatával elutasította.

A társulás elnöke tavaly novemberben Juhász István kistarcsai polgármester lett, aki idén március elején úgy nyilatkozott: azon dolgoznak, hogy kiiktassák a katasztrófavédelmet a szemétszállítási rendszerből.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online