Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milyen a jó teraszburkolat?

2020-08-15 17:17:11

Milyen csodálatos dolog a hőség elől az árnyas teraszra menekülni, vagy télen a pompás trópusi világgá átalakított télikertben élvezni a reggeli teát! Ahhoz, hogy gond nélkül és stílusosan tudjuk kihasználni a terasz nyújtotta előnyöket, a gödöllői családi házakban is megfelelő minőségű burkolatra van szükség.

Miért speciális a teraszburkolat?
A terasznak rengeteg terhelést kell elviselnie: tűző nap, fagy, eső, szél, kártevők támadása pusztítja ezt a felületet. Vannak olyan házak is, ahol mindenképpen a teraszon keresztül kell közlekedni, itt történik a bútorok szállítása is. Nem könnyű a dolga annak, aki ehhez mérten jó burkolatot szeretne választani.

A régebbi házaknál általában cementlapokat, greslapot, mettlachi padlólapot használtak a burkoláshoz. Ezek az anyagok viszonylag tartósak és relatíve jól fel is újíthatók (a cementlap csiszolásával és lakkozásával csodákat lehet tenni). Van azonban velük néhány probléma is:

• Hideg a tapintásuk. Ez főleg gyerekes családokban okoz gondot, ahol egy tavaszi, teraszos ebédnél oda kell figyelni, leülnek-e a gyerekek a csupasz földre.
• Könnyen csúszóssá válnak. Ez főleg télen balesetveszélyes.
• Nehezen javíthatók - sokszor már nem kapni tartalék elemet a régi, repedt darabok helyett.


Teraszburkolás, természetesen

A természetes anyagú burkolatok főleg a modern építészetben váltak népszerűvé. Ezeken a burkolatokon kellemes járni, gyönyörű megjelenést biztosítanak, megfelelő karbantartás mellett pedig tartósak is. Sokat kellett viszont várni arra, hogy a természetes burkolás valóban használható módszer legyen és nemcsak irigyelt, „gazdag” megoldás.

A természetes teraszburkolatoknak is sok szempontnak kell megfelelniük. Ellen kell állniuk az időjárásnak, a kártevők támadásának és a kopásnak is. Ezek mellett viszont csúszásmentesnek kell maradniuk, nem fordulhat elő javíthatatlan törés, szálkásodás. Erre viszonylag kevés modern faanyag alkalmas.

Egy jó választás
A Káplár fatelepnél kapható vörösfenyő teraszburkolat több okból is kiváló választás. Ezt az anyagot kifejezetten a kültéri burkoláshoz fejlesztették ki, vagyis megfelelő kártevők elleni védelemmel van ellátva. A vörösfenyő egyébként is a legellenállóbb anyagok egyike: az olaszországi Velence városát is ilyen cölöpök támasztják alá.

A vörösfenyő teraszburkolatot hézagolva lehet rakni, így 1 négyzetméter anyaggal 1,1 négyzetméternyi teraszfelület burkolható. Az előre gyártott profilok mind a két oldala megmunkált, ennek köszönhetően a kezünkben a döntés, hogy melyik oldalt szeretnénk mutatni a végleges munka során.

A teraszburkolás minimális felkészüléssel szinte gyerekjáték - akár egy hosszú hétvége alatt is meg lehet birkózni a feladattal. Az előregyártott profiloknak hála a munka nem csak gyors, de egyszerű is, különleges szerszámokra sincsen szükség. Felújítás? Teraszépítés? Akár saját kezűleg is érdemes belevágni!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online