Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Erre számíthat, aki városi kitüntetést kap Gödöllőn

2020-06-25 11:03:25

Június 12-én Gémesi György „gondolt egyet”, és a járványügyi veszélyhelyzet várható feloldása előtt néhány nappal „képviselőtestületi ülést” tartott, gyakorlatilag, magának. Még mielőtt bárki hatáskörének túllépésével vádolná meg a városvezetőt, el kell mondani: a polgármester jogszerűen járt el, amikor döntéseket, határozatokat hozott.

Ezek egyike a városi kitüntetések, díjak és elismerések alapítását és adományozásának rendjét szabályozó önkormányzati rendelet teljes át- és újragondolása, egységesítése, ami július 1-jén lép hatályba.

Gödöllő legrangosabb önkormányzati kitüntetése a díszpolgári cím, amit az eddigi gyakorlat alapján augusztus 20-án adnak át. A díjak körét a Gödöllő Városért díj (átadás: március 15.), a Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért díj (átadás június, pedagógusnap), a Gödöllő Kultúrájáért díj (átadás: január 22., Magyar Kultúra Napja), a Gödöllő Egészségügyéért díj (átadás: július 1., Semmelweis-nap), a Gödöllő Vállalkozója díj (átadás: szeptember közepe) és a Gödöllő Talentum díj (átadás: június eleje, pedagógusnap) alkotják, míg az elismerések közé a  Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért tartozik.


Vizsgálva a rendeletbe foglalt módosításokat, megállapítható, hogy a legnagyobb változás a Gödöllő Város Díszpolgára kitüntető címet érinti. Az évente legfeljebb egy személynek adományozható elismeréshez eddig díszoklevél és a kitüntetett monogramjával, illetve a város címerével ékesített arany pecsétgyűrű járt. Júliustól már 300 ezer forint pénzjutalom is. Kiegészült a díszpolgárt megillető jogosultságok köre is. Új elemként bekerült, hogy halála esetén a temetési költségek vagy azok egy részének átvállalásával az önkormányzat saját halottnak tekinti, és gödöllői sírhelye a védett sírok körébe tartozó síremlékké válik.

A díjakhoz eltérő mértékű pénzjutalom is társul, az alábbiak szerint:
• Gödöllő Városért díj – személy 200.000 forint, közösség 400.000 forint
• Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért díj, Gödöllő Kultúrájáért díj és Gödöllő Egészségügyéért díj – személy 150.000 forint, közösség 200.000 forint
• Gödöllő Talentum díj – személy 100.000 forint

Fontos tudnivaló, hogy az elismeréseket nyilvános ünnepségen a polgármester adja át. Kitüntetés, díj és elismerés posztumusz nem adományozható. Amennyiben a kitüntetésben, díjban, vagy elismerésben részesülő személy az erről szóló döntés és az átadás közötti időszakban elhalálozik, a kitüntetést az örökösnek kell átadni nyilvános ünnepségen. A kitüntetést, díjat, elismerést vissza kell vonni attól, akit a bíróság szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online