Vissza normál nézetbe Nyomtatás

5 módszer a stressz ellen és a jobb szívegészségért

2020-06-24 13:34:16

Az egészségtelen szokások kezelése és a stressz leküzdése a változás kulcsa Az állandó stressz - legyen szó napi ingázásról a bedugult városban, egy boldogtalan házasságról, vagy munkahelyi problémákról - valódi fizikai hatással lehet testünkre. Egészségügyi problémák széles skálájáról bizonyosodott be, hogy kockázatuk a magas stresszel arányosan nő, ideértve a hangulati, alvási és étvágybeli problémákat, és igen, még a szívbetegségeket is.

Az orvosok még nem tudják pontosan hogyan hat a szívre a krónikus stressz. Feltételezhető, hogy a stressz gyulladást okoz, ami a szívbetegség gyakori kiváltó oka, azonban ezt még nem bizonyították.
- Azt hiszem a konszenzus az, hogy a stressz rosszat tesz a szívnek, de az adatok még ellentmondásosak – mondja dr. Deepak Bhatt, a Brigham and Womens kórház Integrált Intervenciós Kardiovaszkuláris Programjának igazgatója.
A stressznek azonban ennél rejtettebben befolyása is lehet a szívbetegségekre.
- A stressz gyakran közvetett módon olyan viselkedésekre késztet, amik növelik a szívbetegség kockázatát - fogalmaz dr. Bhatt. Erre példa az, hogy amikor stresszhatás éri őket, az emberek gyakran esznek egészségtelen ételeket, vagy nem marad idejük és energiájuk a testmozgásra. A stressz egyéb szívkárosító magatartásokhoz is vezethet, mint a dohányzás, vagy a túlzott alkoholfogyasztás.


A minta megtöréséhez elengedhetetlen, hogy megtanuljuk kezelni a stresszt és az általa okozott egészségtelen szokásainkat. Ez az öt módszer segíthet ebben.
1. Maradj pozitív! A nevetés bizonyítottan csökkenti a testben a stresszhormonok termelődését, csökkenti a gyulladást és növeli a jó, HDL koleszterinszintet.
2. Meditálj! A figyelem önmagunk felé forduló összpontosításának és a mélylégzés ezen technikájának elsajátításával csökkenthetjük a szívbetegség kialakulásának olyan kockázatait, mint – például – a magas vérnyomás. A meditáció közeli rokonai, a jóga és az imádság is segíthet ellazítani a testet és a lelket egyaránt.
3. Mozogj! Minden alkalommal, amikor fizikailag aktív vagy, akár sétálva akár teniszezve, a test hangulatnövelő vegyületeket, úgynevezett endorfinokat szabadít fel. A mozgás nem csak a stressz ellen jó, hanem a vérnyomás csökkentésével, a szívizom erősítésével és az egészséges testsúly megtartásával is segít küzdeni a szívbetegség ellen.
4. Kapcsolj ki!  Lehetetlen elkerülni a stresszt, ha az mindenhova követ minket. Próbáld elkerülni az e-maileket és a híreket. Szánj időt minden nap, legyen az akár 10 vagy 15 perc is, hogy kicsit elszakadj a világtól.
5. Találj új módszereket a stressz ellen! Már akár olyan egyszerű dolgok, mint egy forró fürdő, a zenehallgatás, a kedvenc hobbid vagy olyan alternatív segédeszközök, mint a CBD tartalmú olajok (például: az európai gyártású cibdol, további információk a wikipédián) segíthetnek megszabadulni életed fő stresszforrásaitól.

A stressznek nem kell tönkretennie az életedet és az egészségedet. Ha többet szeretnél megtudni arról, milyen hatással van a stressz a szívedre, az egészségedre és a jólétedre, és szeretnél többet tudni arról, miket tehetsz ellene, olvasd el Harvard Medical School Stressz Menedzsment című egészségügyi jelentését.


Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online